2.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 12:16
No menu items!

Alertă deasupra Mării Negre: o „țintă aeriană” a intrat în spațiul României. Avioane de luptă, ridicate în aer

spot_img

Sistemele militare radar au detectat în noaptea de vineri spre sâmbătă o „țintă” neidentificată în spațiul aerian al României. Avioane de luptă F-16 și F-18 au fost ridicate de la sol pentru a identifica obiectul de mici dimensiuni. 

Ministerul Apărării a informat că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, sistemele radar ale armatei au detectat din nou o țintă aeriană de mici dimensiuni deasupra Mării Negre, la aproximativ 45 km est de localitatea Sfântu Gheorghe. Obiectul a intrat în spațiul aerian al României în jurul orei 04:00, în apropierea Gura Portiței, pe o distanță de 19 km, iar armata a ridicat patru avioane de vânătoare. Cu toate acestea, aeronavele nu au reușit să stabilească un contact vizual cu ținta, radarul pierzând semnalul în zona Cogealac, în jurul orei 04:30, conform informațiilor MApN. Acesta este al doilea incident de acest tip în ultimele trei zile.

„Sâmbătă, 19 octombrie, în jurul orei 2:30, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a detectat o țintă aeriană de mici dimensiuni în largul Mării Negre, la circa 45 km est de Sfântu Gheorghe, județul Tulcea. Având în vedere că traiectoria acesteia se îndrepta către frontiera de stat a României, au fost activate structurile din Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă, sub comandă NATO, și ulterior, Poliția Aeriană sub comandă națională”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

MApN a mai precizat că au fost ridicate succesiv două avioane de vânătoare F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, și două avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de la Baza Aeriană Borcea. „Semnalul radar a indicat trecerea frontierei României în jurul orei 04:00, în zona Gura Portiței, moment în care Centrul Național Militar de Comandă a notificat Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru a alerta populația din nord-estul județului Constanța. Ținta a fost monitorizată constant de radarele de supraveghere, iar adâncimea maximă de pătrundere pe teritoriul național a fost de 19 km. Aeronavele nu au avut contact vizual cu obiectul în niciun moment pe parcursul monitorizării”, a mai transmis sursa citată.

Elena Cristea