5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 20:06
No menu items!

Alertă de sănătate pentru medici, din cauza substanțelor folosite la dezinfectarea echipamentelor de protecție

spot_img

Dezinfectanții folosiți pentru decontaminarea măștilor și halatelor conțin elemente care aparțin clasei de substanțe chimice care pot provoca complicații de sănătate, avertizează specialiștii citați de The Guardian. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) oferă îndrumări pentru practicienii din domeniul sănătății care reutilizează măștile de protecție atunci când există o deficiență severă, incluzând chiar reutilizarea halatelor și scuturilor pentru față, prin curățarea cu dezinfectanți spitalicești înregistrați federal.

Virex, CaviWipes și majoritatea produselor incluse în lista agenților dezinfectanți pentru Agenția pentru Protecția Mediului pentru utilizare împotriva coronavirusului au ingrediente active care aparțin unei clase de substanțe chimice cunoscute sub numele de compuși cuaternari de amoniu, care eliberează formaldehidă. Studiile au arătat că acești compuși pot provoca astm, probleme de fertilitate și defecte la naștere, dar și că irită pielea, ochii și plămânii.

Ana Rule, directorul laboratorului de evaluare a expunerilor de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg, a declarat că aceste produse de curățenie au fost cumpărate cel mai probabil de către spitale pentru utilizări foarte specifice, precum igienizarea huselor de pat sau alte zone extrem de expuse din unitățile de izolare.

„Acum aceste substanțe chimice sunt utilizate peste tot. Așa creșteți riscul, expunerea și concentrarea, deoarece le utilizați mai pe larg.”, a explicat specialistul.

Un purtător de cuvânt al producătorului Diversey a declarat că nu recomandă utilizarea dezinfecntanților săi pe țesături poroase sau suprafețe moi. Purtătorul de cuvânt a spus că atunci când dezinfectantul Virex este utilizat conform instrucțiunilor de pe etichetă, este sigur și eficient.

KaVo Kerr, un producător ale cărui produse includ CaviWipes, a spus că produsul de curățare a demonstrat succesul ca dezinfectant preliminar împotriva virusului, iar Centrul medical Sfânta Ecaterina din Siena nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Sarah Collins, o asistentă de terapie intensivă la centrul medical PeaceHealth Southwest din Vancouver, Washington, a declarat că ea și colegii ei au șters capotele aparatelor lor de purificare a aerului (PAPR) de fiecare dată când părăsesc camera unui pacient cu potențial coronavirus, cu dezinfectant SideKick sau Super Sani-Cloth. Ea a spus că asistenții auditori verifică pentru a se asigura că șterg interiorul și exteriorul hotei cu aceste substanțe.

Collins a spus că ea și colegii ei au observat avertismentele de pe etichete, inclusiv „dăunătoare dacă sunt inhalate sau absorbite prin piele” și „feriți de ochi sau haine”, după ce mai multe cadre medicale au resimțit dureri de cap, de gât și oboseală din cauza inhalării acestor substanțe chimice dure.

CDC a descris o metodă similară de curățare cu dezinfectanți ca fiind „în general eficientă pentru utilizarea în timpul unei pandemii”, dar a avertizat asupra absenței studiilor asupra compatibilității chimice cu echipamentele medicale pentru protecția respirației. Producătorii recomandă cu tărie evitarea compușilor de amoniu cuaternar, scriu jurnaliștii americani.

Utilizarea acestor dezinfectanți atât de frecvent, în special în interiorul hotei, ar putea prezenta riscuri acute și pe termen lung pentru sănătate, potrivit Lesliam Quirós-Alcalá, profesor asistent la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg și epidemiolog de mediu.

„Este în zona de respirație. Este chiar acolo. Sunt perioade prelungite pentru că vor fi acolo cu pacienții un timp, așa că este un motiv de îngrijorare.”, afirmă specialistul. 

Un purtător de cuvânt al Stryker, corporația ale cărei produse include SideKick, a subliniat  importanța ca toți clienții să utilizeze dezinfectantul conform instrucțiunilor de utilizare.

Caitlin Stowe, de la PDI Healthcare, care produce Super Sani-Cloth, a spus că unele persoane pot fi sensibile la substanțele chimice din produsele lor și a sugerat să ștergeți PPE cu un prosop de hârtie pentru a îndepărta reziduurile chimice.

Aceste metode de decontaminare au fost privite foarte mult ca măsuri temporare concepute pentru a menține lucrătorii în siguranță până la descoperirea cazurilor și a unui vaccin. Dar nu este clar cât va dura acest lucru.

Quirós-Alcalá a spus: „Este un lucru pe care trebuie să-l avem în vedere, pentru că nu vrem să adoptăm practici pe termen lung care pot fi în detrimentul sănătății umane.”

Această problemă se extinde dincolo de metodele de curățare utilizate în pereții acestor spitale, companiile oferind acum servicii de curățare pentru EIP, pentru a permite un sistem mai simplu și mai centralizat de decontaminare și reutilizare.

David Pratt, reprezentantul sănătății și securității pentru Asociația Asistenților medicali din New York, a dat exemplul Medline Industries, o companie de sănătate care a decontaminat măștile folosind oxid de etilenă. CDC și 3M au spus că acest lucru nu este recomandat, iar CDC a făcut referire la faptul că aceasta este cancerigenă și inhalarea cronică a fost legată de disfuncția neurologică.

„Ideea că acest lucru ar fi folosit pe aceste produse pe care le-ați pus pe față după aceea este scandaloasă”, a spus Pratt pentru The Guardian.

În ultimele săptămâni, mai multe metode pentru dezinfectarea măștilor N95 s-au dovedit, de asemenea, că scad eficiența filtrării și astfel face posibilă trecerea particulelor virale, potrivit Melissa J Perry, de la catedra de sănătate a mediului și a muncii la Universitatea George Washington. Acestea includ utilizarea compușilor cuaternari de amoniu, precum și înălbitor și etanol.

Singurele protocoale care par să dezinfecteze în siguranță aceste măști sunt vaporii de peroxid de hidrogen, radiațiile UV și un tratament termic 65-90C, a spus Perry.

Spitalele și alte facilități s-au lovit de o lipsă extremă de echipamente de protecție personală (PPE), inclusiv măști, mănuși și halate N95, fiind nevoite să decidă refolosirea echipamentelor care ar fi de obicei aruncate după utilizare.

Au fost adoptate o serie de practici de decontaminare a echipamentelor, de la depozitarea echipamentelor în pungi de hârtie zile întregi, până la utilizarea de radiații UV și dezinfectanți chimici.

În cadrul centrului medical Saint Catherine of Siena, un spital din Long Island, New York, angajații medicali au raportat pulverizarea halatelor cu Virex II 256, un produs de curățare extrem de puternic comercializat pentru „suprafețe dure, neînsuflețite, neperoase” precum podele și pereți.

În Colorado, lucrătorii din domeniul sănătății au spus că își ștergeau scuturile feței atât de des cu dezinfectantul CaviWipes, încât au devenit opace.