3.1 C
București
luni, 25 noiembrie 2024 - 7:04
No menu items!

Alertă alimentară: orez contaminat cu metale grele

spot_img

Un sondaj realizat de Altroconsumo pe 20 de mărci diferite de orez Carnaroli a indicat faptul mai mult de jumătate sunt contaminate cu niveluri ridicate de cadmiu, iar trei dintre produsele examinate depășesc limitele legale de metale grele.

Organizația italiană care se ocupă de protecția consumatorilor a alertat Ministerul Sănătății. Orezul este unul dintre principalele alimente ale dietei mediteraneene, fiind prezent în alimentația zilnică datorită numeroaselor proprietăți nutritive, absența glutenului, excelenta valoare biologică și digestibilitatea ridicată. Alături de aceste beneficii, însă, există o alarmă tot mai mare cu privire la poluanții prezenți în mediu care sunt absorbiți de alimente și sunt foarte periculoși pentru sănătatea organismului, potrivit ilgiornale.it.

„Din douăzeci de mărci de orez analizate, mai mult de jumătate sunt contaminate cu niveluri ridicate de cadmiu. Trei produse depășesc limitele legale și din acest motiv le-am raportat la Ministerul Sănătății”, explică experții Altroconsumo care au efectuat ancheta. Mai ales cadmiul și arsenul sunt absorbite de plantă și care ajung adesea pe mesele noastre. Trebuie subliniat că, deși acestea sunt niveluri ridicate, ele rămân sub cele cu risc pentru sănătate. În detaliu, s-au găsit niveluri ridicate „în orezul Carnaroli al mărcilor Conad, Pam și Mondella (MD)”.

Altroconsuma subliniază că „nivelul de cadmiu rămâne în continuare scăzut având în vedere faptul că este un produs pe care nu îl consumăm în fiecare zi” . Au fost raportate către minister mai multe loturi de orez exitente pe piață: L129D (Conad), L157D (Pam), L171D (Mondella).

Asociația asigură că nu au fost găsite urme de poluanți în toate probele analizate; la multe mărci de orez nivelurile sunt mult sub cele permise de lege. Pe lângă metalele grele, Altroconsumo pune accent pe problema pesticidelor, dar liniștind consumatorii.

„Toate produsele analizate respectă în mare măsură limitele legale privind reziduurile permise (valorile observate sunt întotdeauna de două până la cinci ori sub limite, până la punctul de a sugera, într-un caz, o contaminare accidentală mai degrabă decât o utilizare reală a acestora)”.

În unele cazuri însă, cei care au primit o evaluare sub nota de trecere aveau urme reziduale „de substanțe suspectate a fi perturbatoare endocrine sau toxice pentru reproducere. Pe scurt, chiar dacă sunt prezente în urme reziduale, acestea sunt substanțe cu un risc incert că nu ar trebui să fie prezent și asupra căruia sunt necesare studii suplimentare și anumite răspunsuri din partea experților”.

D.Constantin