3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:57
No menu items!

Alertă! 2023 declarat cel mai călduros an din ultimii 125.000 de ani. De vină ar fi fenomenul El Nino

spot_img

Acest an este „practic sigur” că va fi cel mai cald din ultimii 125.000 de ani, au declarat miercuri oamenii de știință din Uniunea Europeană, după ce datele au arătat că luna trecută a fost cel mai cald octombrie, potrivit Reuters.

Octombrie 2023 a doborât recordul înregistrat în aceeași lună, dar în anul 2019. 

„Recordul a fost doborât cu 0,4 grade Celsius, ceea ce reprezintă o marjă uriașă”, a declarat directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess, care a descris anomalia de temperatură din octombrie ca fiind „foarte extremă”.

Căldura este rezultatul emisiilor continue de gaze cu efect de seră din activitatea umană, combinată cu apariția în acest an a fenomenului meteorologic El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific.

La nivel global, temperatura medie a aerului la suprafață în octombrie a fost cu 1,7 grade Celsius mai caldă decât în ​​aceeași lună din 1850-1900, pe care Copernic o definește ca fiind perioada preindustrială.

Octombrie, record, înseamnă că 2023 este acum „practic sigur” că va fi cel mai cald an înregistrat, a spus C3S într-un comunicat. Recordul anterior a fost 2016 – încă un an El Nino.

Căldura este rezultatul emisiilor continue de gaze cu efect de seră din activitatea umană, combinată cu apariția în acest an a modelului meteorologic El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific.

La nivel global, temperatura medie a aerului la suprafață în octombrie a fost cu 1,7 grade Celsius mai caldă decât în ​​aceeași lună din 1850-1900, pe care Copernic o definește ca fiind perioada preindustrială.

Având în vedere că în Octombrie a fost run record de temperaturi ridicate, ne duce cu gândulla faptul că 2023 este  „practic sigur” cel mai cald an înregistrat, a spus C3S într-un comunicat. Recordul anterior a fost în 2016 – încă un an El Nino.

Setul de date al lui Copernicus datează din 1940. „Când combinăm datele noastre cu IPCC, atunci putem spune că acesta este cel mai cald an din ultimii 125.000 de ani”, a spus Burgess.

Datele pe termen mai lung de la panoul de științe climatice al ONU IPCC includ citiri din surse precum nucleele de gheață, inelele copacilor și depozitele de corali.

Luna care a depășit recordul de temperatură cu o marjă atât de mare a fost în septembrie 2023.

„Septembrie ne-a surprins cu adevărat, cu adevărat. Deci, după luna trecută, este greu de stabilit dacă ne aflăm într-o stare climatică nouă. Dar acum înregistrările continuă să scadă și mă surprind mai puțin decât în ​​urmă cu o lună”, a spus Burgess.

Michael Mann, un climatolog la Universitatea din Pennsylvania, a declarat: „Majoritatea anilor El Nino sunt acum recorduri, deoarece căldura globală suplimentară a El Nino se adaugă la rampa constantă a încălzirii cauzate de oameni”.

Schimbările climatice alimentează extreme din ce în ce mai distructive. Anul acesta, acestea au inclus inundații care au ucis mii de oameni în Libia, valuri de căldură puternice în America de Sud și cel mai puternic sezon de incendii din Canada înregistrat până acum.

„Nu trebuie să lăsăm inundațiile devastatoare, incendiile, furtunile și valurile de căldură văzute în acest an să devină noua normalitate”, a spus Piers Forster, climatolog la Universitatea din Leeds.

„Prin reducerea rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră în următorul deceniu, putem înjumătăți rata de încălzire”, a adăugat el.

În ciuda faptului că țările își stabilesc obiective din ce în ce mai ambițioase de a reduce treptat emisiile, până acum acest lucru nu s-a întâmplat. Emisiile globale de CO2 au atins un nivel record în 2022.