2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 5:21
No menu items!

ALERTĂ! Carnea expirată ar fi ajuns în lanţurile Selgros şi Plus

spot_img

SEL_0208 mod_cr

Mai mulţi comercianţi de carne, anchetaţi de DIICOT, ar fi reambalat şi reetichetat produsele din carne expirate, ba chiar ar fi transmis către producătorii de mezeluri produse cu termene de valabilitate expirate.

Conducerea Avicola Slobozia este suspectată de exporturi fictive în Ungaria şi Bulgaria, iar procurorii DIICOT au cerut, miercuri, inspectorilor ANSVSA să verifice şase depozite de carne din Bucureşti, Iaşi şi Cluj. Zeci de tone de carne de porc alterată ar fi ajuns la consumatori prin intermediul reţelelor de magazine Selgros şi Plus. Analizele inspectorilor sanitari vor fi gata până la finalul săptămânii, a declarat pentru Sursa Zilei, Preşedintele ANSVSA, Vlad Mănăstireanu.

80 de oameni de afaceri și funcționari de stat – un inspector de la Protecția Consumatorilor Cluj și un ofiţer al poliţiei de frontieră Arad, făceau parte dintr-o reţea de evaziune cu produse agroalimentare documentată în ultimul an de procurorii DIICOT şi ofiţerii de la crimă organizată. Prejudiciul rezultat din importuri fictive şi comercializarea la negru a cărnii de porc a fost estimat la 15 milioane de euro.

Acuzațiile se referă la evaziune fiscală, spălare de bani, trafic de influență și punere în circuație de produse alterate, toate cu complicitatea unor mari producători de carne din România. Inspectorul de la OPC Cluj ar fi sprijinit gruparea intervenind pe lângă un inspector OPC dintr-un judeţ învecinat ca să aplice o sancţiune mai uşoară firmei din Cluj Napoca care a pus în vânzare carnea alterată. Poliţistul de frontieră ar fi sprijinit gruparea lăsând să intre pe teritoriul României transporturi alimentare cu documente de transport „substituite” astfel încât să fie ascunsă proveninenţa cărnii.

De asemenea există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse care apoi erau vândute în magazine, ori prin intermediul unei firme de catering care aparţinea soţiei unuia dintre membrii grupării.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DIICOT au pus sub acuzare întreaga conducere a firmei Avicola Slobozia, firmă suspectată că declara fictiv că exportă carnea în Bulgaria şi Ungaria, carnea fiind ulterior abandonată sau revândută “la negru” în realitate în România. Ilegalităţile, inclusiv carnea stricată, ar fi fost descoperite în mai multe rânduri de inspectorii ANPC din ţară, fără nicio repercursiune însă întrucât firmele incriminate ar fi beneficiat de protecţia colegilor lor din Cluj, Iaşi sau Bucureşti.

Potrivit DIICOT, membrii grupărilor infracţionale organizate cumpărau prin intermediul unor firme din România carne şi ouă din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA şi o revindeau ca marfă autohtonă, adăugând TVA.
O altă metodă consta în livrări fictive către firme fantomă din alte state comunitare, marfa era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, dar vândută în realitate „la negru” în România prin distribuitori ca magazinele din reţeaua Selgros sau Plus.

În plus, membrii reţelei ar fi făcut concurenţă neloială pe piaţa cărnii, întrucît cumpărau din Olanda, Polonia, Marea Britanie sau Germania, direct prin firme fantomă, mărfuri pe care apoi le valorificau „le negru” la un preţ apropaiat de valoare mărfii cu TVA, însă cu mult sub preţiul pieţei.

Mihaela Chiper
Cristi Ciupercă