2.2 C
București
joi, 21 noiembrie 2024 - 22:52
No menu items!

Alegerile pe Tik Tok. Rețeaua lansează un Centru european de moderare electorală

spot_img

Tik Tok lansează un centru european de moderare electorală. Informațiile de utilitate în contextul alegerilor vor fi disponibile, în limba locală, pentru fiecare dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Tik Tok va lansa în aplicație un centru electoral în limba locală pentru fiecare dintre cele 27 de state membre UE. Aici românii vor găsi informații despre unde și cum pot vota, cum să recunoască dezinformarea și cum să raporteze conținutul care nu respectă regulile.

Fiecare țară din UE va avea pe TikTok un Centru Electoral care va oferi informații despre alegeri. Aplicația deținută de ByteDance va lucra alături de comisiile electorale locale și de organizațiile societății civile. Peste 6.000 de oameni vor modera conținutul în limbile statelor europene, a anunțat compania.

Concret, moderatorii vor detecta și elimina dezinformarea, campaniile de propagandă desfășurate sub acoperire și alte conținuturi sau comportamente care se pot amplifica în perioada eletorală. Peste două miliarde de dolari vor fi investite de companie la nivel global în acest sens, potrivit Agerpres.

Aproape o treime din parlamentarii din Parlamentul European utilizează Tik Tok, relatează Reuters. De altfel, Parlamentul European va utiliza aplicația în viitoarea campanie electorală, chiar dacă instituțiile UE le-au interzis angajaților să folosească aplicația pe telefoanele sau computerele de muncă anul trecut, din cauza unor probleme de securitate cibernetică, scrie Euractiv.

Campania electorală pe Tik Tok, în România

Românii preferă știrile prezentate pe TikTok, arată un studiu care plasează țara noastră în topul statelor în ceea ce privește consumul de știri pe TikTok (16%), cu 10% peste medie, potrivit Mediastandard. Clasamentul este completat de state precum Bulgaria (12%), Polonia (11%) și Ungaria (9%). Aplicația chinezească este folosită de 20% din tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani pentru știri și de 14% dintre cei cu vârste între 25 și 34 de ani, conform sursei citate anterior.

În țara noastră, peste 7, 58 de milioane de utilizatori cu vârsta de peste 18 ani foloseau Tik Tok în 2023, conform datareportal.com. Astfel, aplicația a ajuns la aproape 38% din populația României și la 42% dintre utilizatorii de internet din țara noastră. Peste 60% din cei care stau pe Tik Tok au peste 25 de ani, potrivit companiei care deține aplicația. Tik Tok este preferată și de mulți politicieni pentru promovare. 

Cum să accesezi Centrul Electoral

 167 de oameni vor modera conținutul în limba română, însă aceștia „nu sunt responsabili doar pentru subiectele care țin de alegeri, ci acoperă o gamă largă de subiecte”, potrivit unui reprezentatnt al Tik Tok.

„Centrul Electoral va conecta comunitatea noastră cu informații oficiale despre alegerile parlamentare europene și din România din surse sigure și va include detalii despre, de exemplu, cum și unde pot vota oamenii, cum să recunoască dezinformarea și cum să raporteze conținutul care încalcă regulile. Colaborăm cu comisiile electorale și cu organizațiile de fact-checking”, a declarat un reprezentant TikTok.

Centrul electoral local dedicat țării noastre va putea fi accesat atunci când oamenii caută informații despre alegeri sau când apasă pe etichetele clipurilor legate de alegeri.

D.Constantin