-2.1 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025 - 7:59
No menu items!

Alegerile din SUA aduc riscuri pentru economia Europei. Optimiștii caută ”răul cel mai mic”

spot_img

Pentru economia Europei, alegerile americane din 5 noiembrie prezintă o dilemă: un mandat al Kamalei Harris, care ar fi ”răul cel mai mic” sau un al doilea mandat al lui Donald Trump, care amenință să fie și mai dur decât primul, potrivit unei analize a agenției Reuters.

În două domenii-cheie – politici comerciale și partajarea costurilor de securitate în creștere între aliații NATO, Europa se așteaptă la puține favoruri din partea unei președinții Harris, pe care o vede ca pe o ”continuitate” a administrației Biden.

Trump 2.0, pe de altă parte, prezintă pericole multiple: dacă ar retrage sprijinul SUA pentru Ucraina, guvernele europene ar trebui să majoreze rapid cheltuielile pentru apărare; iar dacă ar declanșa un război comercial global, Europa se teme că ar fi marea perdantă.

Măsurile împotriva Chinei sunt un aspect pe care există un acord bipartizan în campania electorală din SUA. Pentru economia europeană bazată pe exporturi, apare dacă poate continua să jongleze relațiile comerciale atât cu Statele Unite, cât și cu China.

„Oricare ar fi câștigătorul alegerilor din SUA, nu este clar dacă Europa poate continua să beneficieze de creșterea economică din SUA fără a reduce schimburile comerciale cu China”, a declarat Zach Meyers de la centrul de reflecție Centre for European Reform (CER).

„Ambii candidați americani au aceeași direcție de deplasare – Trump mai puțin previzibil și poate dispus să fie mai agresiv cu Uniunea Europeană”, a mai spus Meyers.

Pentru ASML, un furnizor olandez de echipamente de înaltă tehnologie pentru producția de microcipuri, riscul unor daune colaterale cauzate de eforturile SUA de a îndigui China este real. Compania  se confruntă deja cu interdicții de export în China pentru jumătate din produsele sale, în urma unei campanii conduse de SUA.

„Există o voință puternică în SUA de a căuta mai multe restricții – cred că este foarte clar și este un consens bipartizan. Deci cred că, indiferent ce se va întâmpla în noiembrie, acest lucru va rămâne”, a declarat Christophe Fouquet, CEO al ASML, la o conferință de luna trecută.

Jumătate din economia Europei provine din comerț, dublu față de rata din Statele Unite. UE, cu 30 de  milioane de locuri de muncă în industria prelucrătoare – comparativ cu doar 13 milioane în SUA – este foarte vulnerabilă la orice restricții comerciale.

Sprijinul pentru politici de liber schimb la Washington s-a evaporat în ultimul deceniu. Joe Biden a ales să nu elimine tarifele directe percepute în prima președinție a lui Trump și a adăugat propriul său accent pe locurile de muncă din SUA cu subvențiile din Legea privind reducerea inflației (IRA).

Este previzibil că Harris ar urma o cale similară cu cea a lui Biden. Trump a amenințat că va merge mai departe cu tarife generale de 10-20% la toate importurile – inclusiv la cele din Europa. Schimburile  comerciale anuale SUA-UE sunt în valoare de peste un 1.000 de miliarde de euro.

Statisticile arată că SUA este piața principală pentru exporturile de bunuri ale UE, în timp ce ponderea Chinei în exporturile UE a scăzut de la vârful din 2020.

Producătorii spanioli de măsline și-au văzut exporturile către SUA, cândva principala lor piață externă, scăzând cu 70 % după ce Trump a impus în 2018 tarife care rămân în vigoare, în pofida deciziilor Organizației Mondiale a Comerțului.

„Dacă Trump câștigă, situația s-ar putea înrăutăți și credem că va fi dificil de rezolvat fără presiune din partea Europei”, a declarat Antonio de Mora, șeful ASEMESA, organismul care reprezintă exportatorii de măsline din Spania.

Pentru acele companii europene cu prezențe în SUA, incertitudinea suplimentară este dacă Trump își va respecta promisiunile de a elimina subvențiile pentru energie verde din IRA, susținute puternic de Biden.

Alegerile din SUA ar putea avea, de asemenea, implicații majore pentru bugetele de apărare ale guvernelor europene care au probleme cu datoriile publice uriașe.

Se așteaptă ca Harris să continue presiunile SUA asupra statelor europene, pentru ca acestea să plătească mai mult pentru securitatea regională, în timp ce lipsa de claritate în ceea ce privește angajamentul lui Trump față de Ucraina crește enorm miza.

„În opinia noastră, o președinție Trump crește riscul ca cheltuielile să trebuiască să fie majorate mai devreme, în timp ce o președinție Harris ar putea oferi Europei mai mult timp”, au declarat analiștii UBS într-o analiză.

Astfel, riscurile macroeconomice pentru UE ale unui mandat Harris sunt mai reduse în comparație cu un nou mandat Trump.

Economiștii de la Goldman Sachs estimează că, în cazul în care Trump va continua cu politica agresivă de tarife comerciale, efectul direct al acestora, plus incertitudinea pe care ar genera-o, ar putea reduce cu un punct procentual economia în cele 20 de țări din zona euro.

Orice beneficii în materie de creștere economică care ar putea fi obținute în cazul în care un angajament mai scăzut al SUA față de Ucraina ar forța Europa să majoreze cheltuielile pentru apărare ar fi anulate de lovitura pe care economia regională ar primi-o din cauza riscului geopolitic rezultat, au remarcat aceștia.

Comisia Europeană are o echipă discretă de funcționari care studiază modul în care UE va fi afectată de rezultatul alegerilor. Însă orice concluzii politice pe care le vor trage vor trebui să asigure un consens la nivelul UE – care, după cum au arătat diviziunile blocului cu privire la modul de abordare a importurilor de vehicule electrice din China, poate fi ambiguu.

Optimiștii pro-europeni sugerează că alegerile din SUA – în special în cazul unei victorii a lui Trump – ar putea avea un efect de șoc salvator, stimulând în sfârșit regiunea să adopte tipul de reforme profunde propuse luna trecută de fostul șef al BCE, Mario Draghi.

„Perspectiva unor relații transatlantice mai tensionate ar trebui să încurajeze UE să abordeze motivele pentru care dimensiunea sa economică a scăzut în raport cu economia SUA”, a remarcat CER.

T. S.