2.456 de candidaţi au întrat în cursa electorală. 2.420 în ţară şi 36 în Diaspora. Pentru cele 137 fotolii de senatori se luptă 759 de candidaţi, iar pentru cele 315 de deputaţi 1.697. Ceea ce înseamnă că 5 candidati trag de un fotoliu de senator sau deputat.
Aspiranţii pentru un loc în Parlament au intrat oficial în campanie electorală. Scrutinul pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului se va desfăşura în 452 de colegii uninominale, dintre care 315 colegii de deputat şi 137 de colegii de senator. Din cele 452 de locuri în Parlament, 40 sunt rezervate Bucureştiului şi şase au fost alocate pentru Diaspora. Potrivit BEC, vor fi puse la dispoziţia alegătorilor un număr de 18.751 secţii de votare. Dintre acestea, 18.456 sunt în România, iar pentru românii din afara ţării, Guvernul va organiza 295 de secţii de vot, cele mai multe fiind în Italia (55), Spania (42), SUA (22), Moldova (14), Franţa (10). În ceea ce priveşte apartenenţa politică a candidaţilor, în cursa electorală intră 13 independenţi, iar din cele 12 partide şi alianţe care participă în alegeri, doar USL, ARD şi UDMR au candidaţi în absolut toate colegiile şi anume 452. PP-DD are 450 de candidaţi, PRM trimite 287 de candidaţi, PER – 177, PPMT – 77, Partidul Poporului – 61, Partidul Alianţa Socialistă (PAS) – 20, Partidul Popular şi al Protecţiei Sociale (PPPS) – 8, Partidul Social Democrat al Muncitorilor (PSDM) – 5, iar Partidul Naţional Democrat Creştin (PNDC) are doi candidaţi.
Ce trebuie să ştie alegătorii
La scrutinul din 9 decembrie pot vota toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, până în ziua alegerilor inclusiv, în afara celor care nu au drept de vot, precum alienaţii mintal, cei puşi sub interdicţie şi persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă. Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi la un singur vot pentru Senat. Accesul în cabina de vot cu orice tip de aparate, în scopul înregistrării sau preluării de imagini, este interzis. În ziua votării, între orele 7:00 – 21:00, sunt interzise comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul secţiei de votare. Nu este permisă organizarea de tombole cu scopul de a determina alegătorii să voteze sau să nu voteze, iar promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. De asemenea, în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de închiderea votării.
În străinătate se foloseşte doar lista electorală suplimentară. Listele electorale permanente cuprind toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază în localitatea pentru care ele au fost întocmite, iar pe lista electorală suplimentară din ţară pot vota cei care fac dovada că domiciliază pe raza secţiei de votare dar au fost omişi din copia de pe lista electorală permanentă, alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate, candidaţii care se prezintă la vot la o secţie din cadrul colegiului în care candidează dar alta decât aceea unde este sunt arondaţi potrivit domiciliului, persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care sunt în executarea unei condamnări, dar nu şi-au pierdut drepturile electorale şi care votează prin intermediul urnei speciale cu condiţia să domicilieze în unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află locul de detenţie. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 70.000 de locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 de locuitori. (A.M)