-0.2 C
București
joi, 16 ianuarie 2025 - 2:47
No menu items!

PARLAMENTARE 2016. Cum votează politicienii

spot_img

Președintele Klaus Iohannis s-a numărat printre primii lideri politici care și-au exprimat, duminică, opțiunea la alegerile parlamentare.

Klaus Iohannis a declarat că a votat la alegerile parlamentare pentru o Românie prosperă și puternică și a reiterat apelul către români de a merge la vot. Personal, am votat pentru o Românie prosperă și puternică”, a spus șeful statului, duminică, la secția de votare de la Liceul „Jean Monnet”, din Capitală. Iohannis i-a invitat pe români să meargă la vot. „Este o zi importantă astăzi, ziua votului, votăm pentru Parlamentul României, un vot care decide ce se întâmplă în România în următorii patru ani. Eu vă invit pe toți să mergeți la vot„, a afirmat șeful statului.

Călin Popescu-Tăriceanu, copreședintele ALDE, consideră că votul de duminică reprezintă un moment foarte important pentru evoluția țării și care poate să „redea România românilor”. „Consider că suntem într-un moment foarte importat pentru evoluția României, pentru evoluția viitoare în sensul democratic, în sensul respectării drepturilor și libertăților. Îmi doresc ca votul de astăzi al românilor să fie pentru o Românie care să își regăsească identitatea, să își regăsească demnitatea și interesul național, pentru prosperitatea tuturor. De aceea, crezul meu este că prin acest vot putem să redăm România românilor„, a spus Tăriceanu. Întrebat despre un incident care a apărut la secția în care a votat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, unde inițial presa nu a fost lăsată să asiste, Tăriceanu a spus că nu cunoaște detaliile, însă crede că „este important este ca procesul de vot să se desfășoare în mod corect, nedistorsionat” și că i se pare „firesc ca presa să fie informată și să aibă acces peste tot”. Călin Popescu-Tăriceanu a votat la Secția 1212 din Capitală.

Liviu Dragnea, președintele PSD, a declarat duminică, la ieșirea de la urne, că a votat pentru „o guvernare competentă și responsabilă”, el exprimându-și încrederea că românii vor ieși în număr cât mai mare să voteze și „să facă diferența între realitate și vorbe”. „Azi am votat pentru creșterea economică, pentru locuri de muncă, pentru mai mulți bani în buzunarele românilor”, a afirmat Dragnea, după ce a votat în jurul orei ora 9.30 la Turnu Măgurele, la secția de la Școala Generală „Mircea cel Bătrân”. Liderul PSD a arătat că a mai votat „pentru o guvernare competentă și responsabilă” care să poată face toate dezideratele enunțate el „începând de mâine”. De asemenea, Dragnea a mai spus că speră ca românii să vină duminică în număr cât mai mare la urne și să arate că pot face diferența „între realitate și vorbe”.

Daniel Constantin, copreședintele ALDE, afirmă că a votat cu speranța ca după alegeri din România să dispară ura și dezbinarea. „Am votat cu speranța că începând de mâine din România vor dispărea dezbinarea și ura pe care unii au încercat să o permanentizeze în societatea românească. Însă România e o țară puternică, e o țară mare, iar poporul român cred că este un popor care a demonstrat că de fiecare dată când a fost unit a realizat lucruri mărețe. Eu pentru asta am votat. Am votat să ieșim din această perioadă de stagnare, să ne întoarcem la progres, să realizăm un progres de care România are nevoie. Am votat cu acest gând și cu gândul la oameni buni”, a declarat Daniel Constantin, duminică dimineață, la ieșirea din secția de votare de la Colegiul „A.D. Xenopol”. Copreședintele ALDE a venit la vot împreună cu fiul său și cu fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu.

Dacian Cioloș, premierul României, a declarat duminică, la Zalău, la ieșirea de la urne că, din punctul său de vedere, cel mai important este ca alegătorii să meargă la vot în număr cât mai mare, pentru a avea un rezultat reprezentativ, dar și pentru a avea mai apoi legitimitatea de a urmări mandatul dat prin vot. „Cred că cel mai important pentru ziua de astăzi este să iasă cât mai multă lume la vot și asta indiferent de opțiunile politice. Asta e important pentru ca rezultatul pe care îl vom avea diseară să fie unul cât mai reprezentativ și astăzi e ziua în care alegătorii pot să transmită celor care vor conduce România cele mai importante mesaje pentru următorii patru ani. Sigur, într-o democrație participativă e foarte importantă consultarea și pe parcusul guvernării, dar cred că cei mai îndreptățiți să conteste, să facă observații la ceea ce se va întâmpla în următorii patru ani sunt cei care astăzi merg la vot, care astăzi dau un mandat celor care vor conduce România în următorii patru ani și apoi sigur, vor avea toată legitimitatea de a urmări modul în care mandatul pe care l-au dat va fi pus în aplicare. Din punctul meu de vedere este cel mai important lucru”, a afirmat Dacian Cioloș, citat de Agerpres. Primul ministru a adăugat că se gândește mai ales la tinerii care vor să părăsească România, dar și la cei care doresc să se întoarcă în țară. „Această libertate de a putea vota, de a ne putea alege reprezentanții a fost una câștigată greu în istoria României și cred că e important să nu o desconsiderăm și mă gândesc mai ales la cei tineri, chiar la cei pe care îi aud spunând că, ‘dacă lucrurile nu merg bine în țară, eu prefer să plec’. Avem cu toții datoria să încercăm să facem ca lucrurile să meargă bine în țară, înainte de a ne gândi la altceva, dacă într-adevăr iubim locurile în care ne-am născut, dacă vrem ca lucrurile să meargă mai bine. Și chiar să meargă mai bine pentru ca și cei care acum sunt afară și doresc să se întoarcă să poată să o facă”, a subliniat premierul.

Traian Băsescu, președintele PMP, a declarat că a votat pentru un Guvern eficient și cu gândul la o majoritate parlamentară care „să nu pună sub control politic justiția”. „În primul rând am votat cu gândul la faptul că în urma acestor alegeri vom avea un Guvern eficient. Eficient în a utiliza banii europeni, spre exemplu, care ar crea locuri de muncă. Am votat cu gândul la Guvern, care să genereze politici pe cele trei mari domenii în care, dacă nu facem ceva, România va avea probleme în viitor. Adică, natalitate, educație, sănătate”, a afirmat Traian Băsescu, duminică, după ce a votat la Colegiul Economic „A.D. Xenopol”. Președintele PMP a adăugat că a votat, de asemenea, „cu gândul la o majoritate care să nu pună sub control politic justiția”.”Și, pe de altă parte, cu gândul la o justiție care să înțeleagă faptul că respectarea drepturilor fundamentale este urgența zero în construirea unui stat de drept”, a spus Băsescu. Întrebat dacă este de părere că românii se vor prezenta în număr mare la vot, el a răspuns: „Eu sper că vor merge”. Președintele PMP a venit la vot cu soția sa, Maria Băsescu.

Alina Gorghiu, președintele PNL, a declarat că și-a exprimat votul pentru „normalitate, pentru speranță, și nu resemnare”, „pentru soluții realiste, nu fantezii”, ea prezentându-se la urne duminică dimineața, în jurul orei 10.30, la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara. „Votez pentru copilul meu, familia mea, pentru apropiații mei, pentru toți oamenii pe care nu aș vrea să îi dezamăgesc”, a afirmat liderul PNL, candidat pe prima poziție a listei PNL Timiș pentru Senat, ea adăugând că este pentru prima oară când a votat la acest liceu, pe care l-a absolvit mama sa. De asemenea, Gorghiu a arătat că a votat „pentru Normalitate, pentru speranță, și nu resemnare”, „pentru soluții realiste, nu fantezii”. Liderul PNL a mai spus că îi îndeamnă pe toți tinerii să își ia prietenii, familia și cunoscuții și să meargă la vot și să demonstreze astfel că „orice strategie legată de absenteism este istorie”. ”Votez pentru normalitate, pentru speranță și nu pentru resemnare, pentru soluții realiste, nu pentru fantezii și mi-aș dori foarte mult să văd că astăzi orice strategie legată de absenteism este istorie, motiv pentru care fac încă o dată apel la toți tinerii din România să-și ia la vot părinții, chiar dacă sunt sau sunt hotărâți, să-și ia la vot prietenii, vecinii, rudele și să vină să voteze viitorul României așa cum și-l doresc, unul normal, unul drept, care să le dea șanse de viitor într-o țară în care poate de multe ori nu au mai văzut șansa lor”, a afirmat Gorghiu. Alina Gorghiu a mai declarat că a avut „emoții incredibile” și este prima dată când votează ”pentru o echipă atât de bună”. ”Am emoții incredibile, este prima dată când votez în Timișoara și le mulțumesc tuturor că m-au primit bine, este prima dată când votez la Liceul ”Carmen Sylva”, unde a terminat mama, este pentru prima dată când votez pentru o echipă atât de bună și nu votez în calitate de om politic, ci ca om normal, astăzi, pentru copilul meu, pentru familia mea, pentru apropiații mei, pentru toți oamenii pe care nu aș vrea să-i dezamăgesc pentru nimic în lume. Le urez succes tuturor și sper să fie mai bine, de mâine, pentru noi toți”, a mai afirmat Alina Gorghiu. Ea a fost prezentă duminică dimineață și la secția la care a votat primarul Timișoarei, Nicolae Robu, liderul PNL Timiș, unde a punctat că a venit să susțină echipa și să încurajeze alegătorii să iasă la urne.

Nicușor Dan, Uniunii Salvați România, președintele a votat, duminică dimineața, la Școala nr. 279 din Capitală, exprimându-și convingerea că va fi o zi istorică pentru România. „Am votat pentru o nouă clasă politică, am votat pentru un alt fel de a face politică, am votat pentru un viitor mai bun pentru toți românii. Din ce am vorbit cu oamenii pe care i-am întâlnit, din ce ne transmit colegii noștri din județe, am convingerea că azi va fi o zi istorică pentru România. (…) Sunt convins că avem șansa unui viitor mai bun, sunt realmente convins și, din informațiile pe care le am, din tot ce am interacționat cu lumea, atât eu, cât și colegii mei din județe, sunt convins că va fi o zi mare pentru România”, a declarat el, după ce a votat. Alături de Nicușor Dan au fost alți candidați ai USR precum Cristian Seidler, Florina Presadă, Cristina Prună, Claudiu Năsui, Silvia Dinică, Oana Bîzgan, Cristian Ghica. Nicușor Dan a venit la secția de votare împreună cu fetița sa în vârstă de șase luni.

Victor Ponta, candidat pe locul întâi pe lista PSD Gorj la Camera Deputaților, a declarat duminică, la Târgu-Jiu, la ieșirea din secția de vot, că este încrezător că „astăzi, avem o șansă extraordinară să începem să ne luăm țara de la stăpâni înapoi”. „În primul rând, vreau să îi salut pe toți cei care vin la vot și să spun că eu cel puțin am votat foarte hotărât pentru români, pentru noi, <<mocirla>>— cum ne numesc ăștia care vor să ne conducă, stăpânii noștri, și eu mă bucur că fac parte dintre români, din cei care, repet, îi numesc ei ‘mocirlă’, și cred că astăzi avem o șansă extraordinară să începem să ne luăm țara de la stăpâni înapoi. N-o să fie ușor, n-o să se întâmple doar într-o zi, dar am încredere în români și în România”, a precizat Victor Ponta. După ce și-a exprimat dreptul la vot, Ponta a fost abordat de scriitorul Laurian Stănchescu, candidat pe primul loc pe lista Alianței Noastre România Gorj la Camera Deputaților, care l-a întrebat de repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuși. „Haideți să-l aducem, și eu mă lupt alături de dumneavoastră. Problema e că ne luptăm cu statul francez. Dar nu vreți deocamdată să aducem pe cei vii (…)?”, i-a răspuns Ponta lui Stănchescu. Chestionat ce părere are despre faptul că a fost abordat de un contracandidat, fostul prim-ministru a răspuns: „Nu e vorba de contracandidat, e vorba de faptul că am încercat cu toții pe căile legale — și avem un litigiu cu statul francez. Ce să facem, francezii ni l-au confiscat pe Brâncuși. Când o să fim noi destul de puternici să îl luăm înapoi… Problema e următoarea: haideți să păstrăm ce ne-a lăsat Brâncuși și să nu ne mai batem joc de bani, că ați văzut ce șmecherii au vrut să facă anul acesta cu banii românilor pe spinarea lui Brâncuși. Trebuie să ne luptăm cu statul francez”.

Marian Munteanu, președintele Alianței Noastre România (ANR), a declarat duminică, la ieșirea de la urne, că a votat pentru normalitate, cu nădejdea că în Parlament vor fi oameni cinstiți și corecți. „Am votat cu încredere și speranță pentru normalitate, pentru valorile firești ale vieții noastre, cu o nădejde foarte puternică și cu speranța că vom avea reprezentanți în Parlament oameni cinstiți, corecți, oameni de care țara aceasta are nevoie pentru a ne reprezenta într-un mod mai bun, mai constructiv”, a spus Munteanu. El și-a exprimat speranța într-un viitor mai bun pentru români. „Am mari speranțe la viitor, în viitorul României, în viitorul nostru al tuturor și să dea Dumnezeu ca cei care vor fi aleși să își facă datoria cu cinste, corectitudine față de țară și popor”, a completat el. Marian Munteanu a spus că a fost o campanie electorală „tăcută, ternă, fără foarte multă culoare”. El a adăugat că nădăjduiește că, în pofida unor „blocaje” și „tentative de manipulare”, românii vor putea lua decizii bune pentru viitorul lor și al țării. „A fost o campanie electorală tăcută, ternă, fără foarte multă culoare, vânzoleală, dar eu nădăjduiesc că, în pofida unor blocaje care s-au manifestat, tentative de manipulare printr-o serie de sondaje, (…) cred că cetățenii și-au putut face o părere despre ce se oferă constructiv și vor lua deciziile cele mai bune pentru viitorul lor și al țării noastre”, a conchis Munteanu. Președintele ANR, a venit însoțit la vot de Dan Tănasă, candidat la Camera Deputaților pentru București. Acesta a declarat că a votat cu speranța că în Parlament va exista „o voce puternică care să reprezinte și românii din Harghita și Covasna”. „Am votat cu speranța că se vor regăsi în Parlamentul României și oameni patrioți care vor milita pentru valorile tradiționale, familia tradițională, pentru un viitor mai bun copiilor noștri”, a afirmat Tănasă.

R.D.