Duminică, de la ora 7.00 până la 18.30, polițiștii au constatat 92 de contravenții și investighează 78 de posibile infracțiuni legate de procesul electoral. Acestea sunt concluziile ultimei evaluări a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în legătură cu modul în care este respectată legea electorală.
Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a precizat, într-o declarație de presă, că, în cele peste 11 ore de la începerea votării, climatul de siguranță și ordine publică a fost menținut la un nivel de normalitate, fără a fi înregistrate situații grave care să afecteze procesul electoral.
Din analiza realizată la nivelul tuturor celor 41 de județe și al Municipiului București, reiese că numărul de incidente electorale sesizate până la această oră reprezintă aproape jumătate din numărul celor înregistrate la alegerile locale din 2012. Astfel, dacă în anul 2012 până la această oră erau înregistrate 982 de sesizări privind incidente electorale, la acest moment, la nivel național, sunt înregistrate 494 de sesizări cu privire la săvârșirea unor posibile contravenții sau infracțiuni. Dintre acestea, trebuie menționat că, în urma verificărilor, 40% nu s-au confirmat.
“Angajații MAIau asigurat intervenția operativă la toate situațiile care au fost semnalate, tratând cu maximă seriozitate și fermitate orice încălcare a legii”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.
Potrivit acesteia, până duminică, la ora 18.30, au fost sesizate 78 de posibile infracțiuni pentru care sunt cercetate 57 de persoane. De asemenea, au fost aplicate 92 de amenzi, în valoare de 42.610 de lei.
Cele mai multe măsuri sancționatorii s-au aplicat pentru fotografierea și filmarea buletinului de vot.
“Pentru că se înregistrează în continuare astfel de cazuri, inclusiv situații când alegătorii își postează buletinul de vot pe rețelele de socializare, reiau anunțul pe care l-am făcut și în această dimineață: această faptă este interzisă de legislația electorală și se sancționează cu amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei”, a adăugat Monica Dajbog.
În ceea ce privește situațiile sesizate de la precedenta declarație de presă și până acum, aceasta a exemplificat:
În județul Dolj, polițiștii au întocmit dosar penal după ce au fost sesizați de un cetățean că un candidat pentru funcția de consilier local i-a oferit o bicicletă în valoare de 240 de lei pentru a-l vota. Ofițerii l-au identificat pe candidat și au găsit asupra lui suma de 2.170 de lei și 30 de euro, precum și o agendă în care avea scrise numele și datele a 101 persoane din localitate. Banii și înscrisurile au fost ridicate pentru continuarea cercetărilor.
În localitatea Calafat s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot în forma tentativei, după ce doi alegători au primit câte două buletine de vot pentru alegerea primarului. Unul dintre alegători a aplicat ștampila VOTAT pe ambele buletine de vot. Acestea nu au fost introduse în urna de vot.
Ofițerii de poliție din București au întocmit dosar penal pentru infracțiunea de instigare la fraudă la vot pe numele unei persoane care este membru al unei secții de votare. Aceasta a înmânat unui alegător două buletine de vot în plus față de cele prevăzute de lege. Alegătorul este cercetat pentru infracțiunea de fraudă la vot.
Tot pentru fraudă la vot este cercetat președintele unei secții de votare din Bistrița Năsăud care a votat în cadrul secției fără a avea acest drept întrucât locuiește în altă unitate administrativ teritorială.
În județul Maramureș, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de tentativă la fraudă la vot, după ce o femeie a luat de pe masă 9 buletine de vot, dintre care 7 pentru primar și a intrat cu ele în cabina de vot, ștampilându-le pe toate. La ieșirea din cabină a fost observată de unul dintre membrii biroului electoral al secției, care a întocmit proces-verbal de constatare și a anulat șase dintre cele șapte buletine de vot.
În județul Sălaj, președintele unei secții de votare a fost amendat cu 600 de lei după ce un candidat a reclamat faptul că nu i-a permis accesul în secția de votare.
“Vă reamintesc că se poate vota până la ora 21.00, ceea ce înseamnă că efectivele MAI rămân în continuare în același dispozitiv. După încheierea votării, angajații Ministerului Afacerilor Interne vor fi angrenați în misiuni care privesc asigurarea condițiilor de securitate pentru transportul de către președinții secțiilor de votare, a buletinelor de vot și a celorlalte documente rezultate în urma votării, către birourile electorale județene. Din datele prezentate public rezultă că până în prezent și-au exprimat votul peste 7 milioane de români.
MAI mulțumește tuturor celor care și-au exercitat dreptul constituțional la vot în mod legal și cu stricta respectare a legii și atenționează că și pentru orele rămase, până la finalul zilei, va manifesta aceeași vigilență și aceeași fermitate în aplicarea legii”, a încheiat purtătorul de cuvânt.
R.D.