7.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 18:48
No menu items!

Alegeri legislative duminică în Albania, monitorizate de UE

spot_img

Alegeri legislative duminică în Albania, monitorizate de UE

Albania va avea alegeri legislative duminică, monitorizate îndeaproape de Uniunea Europeană în această ţară ce aspiră să se apropie de blocul Celor 27 şi unde după căderea comunismului, în 1990, rezultatele alegerilor au fost în mod sistematic contestate, scrie France Presse.

Albania traversează o criză politică declanșată de precedentele alegeri legislative, în 2009, deoarece opoziţia refuză să recunoască rezultatele scrutinului, fapt care împins Bruxellesul să respingă acordarea în două rânduri a statutului de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Principalii rivali, o coaliţie de dreapta formată în jurul premierului încă în exerciţiu Sali Berisha şi o alta de opoziţie, condusă de socialistul Edi Rama, pledează la unison pentru aderarea la UE, dar şi pentru redresarea economiei albaneze.

În cadrul campaniei sale, Edi Rama (49 de ani), fost primar al Tiranei, a avertizat cu privire la unele nereguli pe listele electorale şi presupuse manevre ale dreptei pentru a încerca să cumpere voturi.

„Sper cu tărie că alegătorii nu vor fi manipulaţi, dar aceste alegeri nu seamănă cu cele pe care ar trebui să le aibă o ţară membră NATO şi care aspiră să se adere la UE”, a precizat Rama.

Totodată, şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton şi comisarul însărcinat cu politica de extindere Stefan Fule au avertizat că pentru aceste alegeri „conducătorii albanezi au o responsabilitate comună de a crea condiţiile pentru ca rezultatele scrutinului să fie acceptate de toţi”.

 Analiştii se tem însă că „problemele vor ieşi la iveală cu ocazia numărătorii voturilor. Totul va depinde de maniera în care partidele vor controla scrutinul şi procesul electoral”, potrivit analistului Lutfi Dervishi.

Cea mai recentă criză vizează Comisia Electorală Centrală (CEC), care nu mai dispune de numărul necesar de membri (cinci, n.r.) pentru a putea valida rezultatele alegerilor, după demisia, pe fondul unor dispute interne, a trei dintre membrii aparţinând opoziţiei.

C.I.