2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:27
No menu items!

Alegeri la CSM. Cine candidează pentru postul de preşedinte

spot_img

Judecătorul Mircea Aron și-a depus candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, la alegerile din ianuarie, iar procurorul Luminița Palade va candida la funcția de vicepreședinte al CSM.

Şedința pentru alegerea noii conduceri a Consiliului va avea loc pe data de 6 ianuarie şi tot atunci va fi prezentat raportul de activitate al CSM pe anul 2015, când Consiliul a fost condus de judecătorul Marius Tudose de  şi de procurorul Bogdan Gabor. La ședința de alegere a noii conduceri a CSM este așteptat să participe și președintele Klaus Iohannis.

CSM are în componență 19 membri: nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor și validați de Senat, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept — ministrul Justiției, președintele ÎCCJ și procurorul general al României. Mandatul membrilor aleși este de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituției și Legii privind CSM, Consiliul este condus de un președinte, ajutat de un vicepreședinte, care fac parte din secții diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Președintele și vicepreședintele CSM sunt aleși dintre cei 14 membri aleși, având dreptul să candideze doar cei nouă judecători și cinci procurori aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor. Nu pot candida la funcțiile de președinte și vicepreședinte membrii de drept ai CSM: președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorul general al României, ministrul Justiției și reprezentanții societății civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă președintele este judecător, vicepreședintele trebuie să fie procuror și invers.

Cei care vor candida la șefia CSM trebuie să pregătească un proiect managerial pe care îl prezintă colegilor din consiliu, înainte de vot.