3.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 6:11
No menu items!

Alegeri Italia. Cel mai radical guvern de dreapta de după cel de-al Doilea Război Mondial, la un pas de putere

spot_img

50 de milioane de italieni sunt chemați duminică la urne pentru a alege guvernul și premierul care îi va succeda lui Mario Draghi. Sondajele arată că țara va avea prima femeie prim-ministru, Giorgia Meloni, lidera formaţiunii Fraţii Italiei, de extremă dreapta. 

Conform sondajelor, cu Giorgia Meloni în fruntea țării, Italia va avea cel mai radical guvern după cel de-al Doilea Război Mondial. Coaliţia condusă de Giorgia Meloni, lidera formaţiunii Fraţii Italiei (FdI), şi din care mai fac parte Liga, formaţiunea de extremă dreapta a lui Matteo Salvini, şi Forza Italia (FI), formaţiunea conservatoare a lui Silvio Berlusconi, este marea favorită, fiind de aşteptat să obţină o victorie zdrobitoare, în condiţiile în care sondajele o plasează cu aproape 20 de puncte în faţa Partidului Democrat (PD), formaţiunea progresistă a lui Enrico Letta, şi a micilor săi aliaţi de centru-stânga.

Până la începutul lunii august, partidele de stânga și de centru din Italia intenționau să lanseze o provocare comună împotriva alianței Meloni. Dar nu au reușit să ajungă la un acord, iar cel mai mare rival al lui Meloni în sondajele de opinie – liderul de centru-stânga al Partidului Democrat, Enrico Letta – se confruntă acum cu o luptă dificilă, scrie Mediafax.

Comentatorii italieni spun că și în condițiile în care Fratelli d’Italia ajunge în fruntea voturilor, iar aliații Giorgiei Meloni îi oferă o majoritate, decizia de a numi primul-ministru îi revine președintelui țării, Sergio Mattarella.

Chiar înainte de deschiderea urnelor, la ora 07:00 (05:00 GMT), oamenii stăteau la coadă să voteze, relatează AFP. Urnele se vor închide la ora 23:00 (21:00 GMT), oră la care vor fi cunoscute exit-poll-urile.

În cadrul acestor alegeri vor fi aleşi 600 de parlamentari (400 de deputaţi şi 200 de senatori), o reducere semnificativă faţă de actualul număr de 945 (630 şi 315) adoptat în cadrul unei reforme aprobate prin referendum. 

E. Stan