2.8 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 11:57
No menu items!

Alegeri istorice în Republica Moldova. Primul tur al prezidențialelor are loc concomitent cu referendumul pentru integrarea în UE

spot_img

Cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne duminică, 20 octombrie 2024, pentru două voturi esențiale: primul tur al alegerilor prezidențiale, unde 11 candidați concurează pentru funcția de președinte, și referendumul pentru modificarea Constituției în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Alegerile prezidențiale din 20 octombrie sunt cel de-al cincilea scrutin de acest tip de la independența Republicii Moldova. 

Referendumul din 20 octombrie 2024 este deosebit de important, deoarece Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022 și a primit statutul de candidat în iunie 2022. Obiectivul țării este să devină membru al UE până în 2030.

Buletinul de vot pentru referendum include întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, iar alegătorii vor alege între „DA” și „NU” prin aplicarea unei ștampile în dreptul opțiunii preferate.

Sondajele arată că susținerea pentru aderarea la UE a crescut, de la 57% în aprilie 2024 la 63% în septembrie 2024. Tot mai mulți cetățeni intenționează să voteze atât la prezidențiale, cât și la referendum, în timp ce numărul indecișilor a scăzut.

Candidații la alegerile prezidențiale sunt:
1. Alexandr Stoianoglo (PSRM)
2. Maia Sandu (Partidul Acțiune și Solidaritate) – actuala președintă
3. Renato Usatîi (Partidul Nostru)
4. Vasile Tarlev (Partidul pentru Viitorul Moldovei)
5. Irina Vlah (independent)
6. Ion Chicu (Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei)
7. Andrei Năstase (independent)
8. Octavian Țîcu (Blocul electoral „Împreună”)
9. Victoria Furtună (independent)
10. Tudor Ulianovschi (independent)
11. Natalia Morari (independent)

Ultimele sondaje din septembrie 2024 o plasează pe Maia Sandu în fruntea preferințelor, cu 36% din intențiile de vot, urmată de Alexandr Stoianoglo (10%), Renato Usatîi (7,5%) și Irina Vlah (4%). Aproximativ 22% dintre respondenți încă nu și-au decis votul.

Cetățenii moldoveni din diaspora pot vota în cele 234 de secții de votare deschise în străinătate, inclusiv 16 în România, în orașe precum București, Iași și Cluj-Napoca. Un candidat poate câștiga din primul tur dacă obține 50% plus un vot din totalul voturilor valabil exprimate, altfel se organizează turul doi cu primii doi candidați clasificați.

Elena Cristea