La alegerile parlamentare de duminică, sunt așteptați la urnă peste 3,2 milioane de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova, care vor desemna, prin vot direct, cei 101 membri ai Legislativului
Peste 2.000 de secții de votare s-au deschis duminică dimineață în Republica Moldova, dar și în alte state ale lumii pentru a le permite cetățenilor moldoveni cu drept de vot să-și exprime opțiunile electorale cu prilejul alegerilor parlamentare.
Autoritățile moldovene au constituit 2.073 de secții de votare, dintre care 95 funcționează în afara teritoriului țării.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), cele mai multe secții de votare externe au fost constituite în Italia (25), dar și în România (11). În Statele Unite ale Americii vor fi șase secții de votare, iar în Franța, Portugalia și Rusia, câte cinci. În Marea Britanie și Canada vor fi câte trei secții, iar în Ucraina două.
Secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00 și se va putea merge la urne până la ora 21.00.
Datele furnizate de CEC arată că la alegerile parlamentare de duminică au fost acreditați 3.192 de observatori naționali, din partea a 23 de organizații. De asemenea, potrivit CEC, scrutinul din Republica Moldova va fi monitorizat și de 816 observatori internaționali, reprezentând organizații neguvernamentale, misiuni diplomatice sau OSCE.
La alegerile de duminică, sunt așteptați la urnă peste 3,2 milioane de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova, care vor desemna, prin vot direct, cei 101 membri ai Legislativului.
În competiția electorală s-au înscris 20 de partide și coaliții politice, dar și patru candidați independenți, reprezentând atât dreapta, cât și stânga politică, cu atitudine atât pro-europeană, cât și pro-rusă. Distribuirea mandatelor se face în sistem proporțional, pe liste, toate raioanele țării constituind o singură circumscripție electorală, în care pragul electoral este de 6% pentru listele de partid și de 2% pentru candidații independenți.
Miza alegerilor este importantă în condițiile în care noul parlament urmează să desemneze atât Guvernul, cât și președintele Republicii Moldova, dar și în contextul tensiunilor din Ucraina.
Pentru formarea guvernului, un partid sau o alianță are nevoie să obțină 51 de mandate (50% + 1), iar pentru alegerea președintelui țării, 61 de mandate (60%+1).
Printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție, Partidul Patria, prezidat de Renato Usatîi, a fost eliminat din cursa electorală, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale, pe motiv că formațiunea politică a primit bani din străinătate, încălcând astfel legea electorală. Buletinele de vot nu au mai putut fi modificate, astfel încât numele acestui candidat va fi prezent, însă în dreptul acestuia va fi făcută mențiunea retras.