După ce pe 4 iunie deciseseră să nu adopte hotărârea care permite tipărirea a zeci de mii de buletine de vot, duminică, în ziua alegerilor locale și europarlamentare, membrii Biroului Electoral Central (BEC) s-au răzgândit. Vineri seara, după o ședință care a durat BEC a adoptat, cu majoritate, o hotărâre prin care permite tipărirea suplimentară de buletine de vot în ziua alegerilor, după o şedinţă care a durat mai bine de şase ore. Mai mult, hotărârea permite și posibilitatea de transfer de buletine de vot între secţiile aceleiaşi circumscripţii.
Reprezentanții USR au reclamat, sâmbătă, că hotărârea BEC încalcă legea.
„Hotărârea BEC încalcă art. 60 din Legea 115/2015, dar și art. 42 din Legea 33/2007. Legea prevede că buletinele de vot se pot tipări cel târziu cu 10 zile înainte de alegeri și nu mai mult de 110% din numărul de alegători deja înscriși pe liste. Prin decizia BEC, luată cu mai puțin de 48 de ore înainte de alegeri, legea din România devine opțională și poate fi rescrisă de orice instituție condusă politic de o majoritate. Mai mult, Hotărârea prevede și posibilitatea de transfer de buletine de vot între secțiile aceleiași circumscripții, printr-o procedură netransparentă și controlată de MAI și prefect”, arată oficialii USR.
BEC a analizat și în ședința din 4 iunie tipărirea a zeci de mii de buletine de vot în plus pentru alegerile locale de duminică, 9 iunie.
Legea spune că birourile electorale trebuie să dețină o marjă de cel puțin 10% buletine de vot în plus față de liste, pentru cetățenii cu drept de vot care au primit viză de flotant în localitatea respectivă în ultimele zile.
În unele localități însă, fenomenul vizelor de flotenat a luat amploare în ultimele zile. Astfel că deși buletinele de vot, numărul necesar plus marja de 10% în plus, ar fi trebuit să fie tipărite cu cel puțin 10 zile înainte de data alegerilor, se analizează suplimentarea celor în plus, pentru a face față solicitărilor din unele localități.
Potrivit OUG 21/2024, la alegerile locale 9 iunie pot vota cetățenii care și-au stabilit reședința în localitate cu cel puțin 60 de zile înainte de data scrutinului. Legea 115/2015 prevede că acești cetățeni pot solicita primarului să fie înscriși în registrul electoral cu adresa de reședință până cel târziu cu 45 de zile înainte de data scrutinului.
Problemele pot să apară în cazul în care o persoană se încadrează în prevederile OUG 21/2024, adică a obținut viza de flotant cu cel puțin 60 de zile înainte de alegeri, dar nu a mai solicitat să fie înscris registul electoral (legea instituie o posibilitate, nu o obligativitate). În acest caz, cum dreptul la vot nu poate fi îngrădit, persoanele în cauză vor putea vota, urmând să fie înscrise pe listele suplimentare.
R. Dan