4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 20:00
No menu items!

ALDE, din lac în puț

spot_img
  • Sorin Roșca Stănescu

Câteva evenimente politice atrag din nou atenția asupra piruetelor pe care le face ALDE în marea politică. Și pentru a deschide abrupt această analiză, voi pune o întrebare în bună măsură retorică. PNL s-a opus din răsputeri în Parlament legii privind dublarea alocațiilor pentru copii. Dar a fost înfrânt la vot. Ar fi fost posibil acest lucru fără aportul ALDE? Înfrângerea este usturătoare. Și rușinoasă. Iar jocul ALDE din Parlament, rău prevestitor pentru liberali. De ce se întâmplă asta?  Mai are sau nu mai are ALDE un orizont?

ALDE este la guvernare. Nu este un simplu aliat al PNL. Nu are cu PNL doar un acord de susținere. Cum se întâmplă în cazul USR. Pur și simplu și-a împins oamenii și o face în continuare în eșaloanele doi și trei ale administrației publice centrale. Este deci un aliat, care are obligația să-și asume atât reușitele, cât și eșecurile partidului condus de Ludovic Orban. ALDE nu este și spectator și jucător. Este doar jucător. Și în mod normal nu poate juca și într-o echipă și în cealaltă. Și de partea PNL și de partea PSD. Dar totuși o face.

Miercuri, la votul pentru dublarea alocațiilor pentru copii, un proiect promovat de liberali atunci când se aflau în opoziție, dar renegat câteva luni mai târziu, când au ajuns la putere, s-a demonstrat încă o dată că liberalii nu dețin în Parlament decât o majoritate artificială. Acest proiect ar fi căzut dacă parlamentarii ALDE ar fi fost solidari cu cei ai PNL. Parlamentarii PNL și-au scos cartelele din aparate, refuzând în mod ostentativ să voteze pentru dublarea alocațiilor pentru copii. În timp ce parlamentarii ALDE și-au păstrat cartelele în aparate. Și mulți dintre ei au votat pentru dublarea alocațiilor. Deci împotriva PNL. Și împotriva Guvernului din care ei fac parte. Este un semnal că această alianță scârțâie. Și urmează să se rupă.

Dublarea alocațiilor pentru copii este însă floare la ureche. Greul de abia de acum încolo urmează. Cât erau în opoziție, parlamentarii PNL au semnat la grămadă o inițiativă legislativă privind reducerea TVA la 16%. Nu au mai retras acest proiect din circuitul parlamentar. Dar acum, că sunt la putere, nu mai vor nici în ruptul capului scăderea TVA. Puțin a lipsit ca acest proiect să treacă. Practic, un singur vot i-a salvat pe liberali. Și doar parțial. În sensul că proiectul a fost retrimis la comisie pentru o dezbatere suplimentară. Ceea ce nu însemnă nicidecum că e îngropat. Am să o spun pe șleau. Și acest proiect depinde de ALDE. Cum va vota ALDE? Dacă este consecvent cu propriile principii, susținute constant de-a lungul anilor, de când a fost inițiat acest partid, ca alternativă la liberalismul PNL, care și-a pierdut substanța liberala și națională, ALDE va vota fără să clipească pentru scăderea TVA. Ceea ce va înseamnă o înfrângere usturătoare pentru PNL și implicit pentru Guvern. Pentru un Guvern din care ALDE face parte.

Una dintre condițiile puse de ALDE în termeni lipsiți de orice fel de echivoc pentru a contribui cu voturi la căderea Guvernului Dăncilă și la instalarea Guvernului Orban a fost ca liberalii să nu se atingă de secția Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție. Iar Ludovic Orban i-a promis lui Tăriceanu în mod ferm acest lucru. Dar ce ne facem? Același Ludovic Orban i-a promis contrariul și lui Dan Barna. Iar acum declară – s-a întâmplat chiar miercuri – cu fermitate, că SIIJ va fi desființată. De îndată ce PNL va avea această posibilitate în plan legislativ. Dar acestă posibilitate nu poate exista fără susținerea ALDE. Ceea ce înseamnă că Orban va încerca să forțeze nota. Probabil tot printr-o asumare de răspundere. Cum va proceda ALDE în această situație? Ce va face ALDE dacă PSD va introduce o moțiune de cenzură?

Încă un important teren de dispută este legea bugetului de stat. Și, la pachet, legea asigurărilor de stat. Călin Popescu Tăriceanu a avut la acest capitol o intervenție publică. Din nou extrem de fermă. El a cerut ca bugetul de stat să fie adoptat în Parlament la capătul unor dezbateri, printr-o procedură obișnuită. Așa cum s-a întâmplat în toți ceilalți ani de la căderea lui Ceaușescu până în prezent. Prin urmare, ALDE este împotriva asumării de răspundere pe legea bugetului de stat. Ce vor face parlamentarii ALDE peste câteva zile, confruntați cu decizia PNL de a recurge la asumarea de răspundere și cu eventuala decizie PSD de a introduce în contrapartidă o moțiune de cenzură? Cu cine va vota ALDE, care se află la guvernare? Cu cine va fi solidar ALDE? Cu puterea sau cu opoziția?

În logica de mai sus, putem continua. Mult și bine. Dar nu înainte de a observa alte două fenomene legate de ALDE. Amândouă de domeniul evidenței.

1). PSD nu se mai află la guvernare. Doamna Viorica Dăncilă, cu care Tăriceanu nu se mai înțelegea în niciun fel, nu mai conduce PSD. PSD s-a reorientat din punct de vedere politic. Pozițiile de astăzi ale PSD sunt mai apropiate de pozițiile de ieri ale ALDE, în timp ce pozițiile de ieri ale ALDE sunt mai departe decât oricând de politicile promovate azi. În principiu, nu ar mai exista niciun motiv, altul decât cașcavalul puterii, ca ALDE să-și refacă alianța cu PSD. Pentru că PSD încă, chiar șchiopătând, promovează politici naționale și susține drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Așa cum pretinde că face și ALDE, chiar din momentul în care a luat ființă acest proiect politic, cândva extrem de atrăgător. Chiar și oamenii dizlocați cu viclenie de către PSD din ALDE, imediat după declararea divorțului de către Tăriceanu, cei mai mulți dintre ei semnalează intenția de a reveni într-o formă sau alta la nava mamă. Mai ales că PSD nu mai are niciun interes să tragă de ei.

2). La Timișoara, zilele trecute a avut loc un eveniment cu semnificații profunde, ce puțin din perspectiva ALDE. Institutul pentru Libertate și Democrație, condus de liberalul Cristian David, a organizat o amplă dezbatere politică. La această dezbatere politică au participat răzvrătiții din ALDE, cei care nu au acceptat sub nicio formă alianța cu Pro România, sesizând din capul locului jocul duplicitar al lui Victor Ponta, membrii de vază ALDE, care pe ultima sută de metri fuseseră deturnați de Viorica Dăncilă și propuși să facă parte din Guvernul remaniat, dar și reprezentanți ALDE tot foarte cunoscuți, care formal încă fac parte din staff-ul condus de Călin Popescu Tăriceanu. Ei bine, toți aceștia au constituit sub pălăria Institutului pentru Libertate și Democrație un grup de reflecție, care la nevoie se poate transforma cât ai zice pește într-un partid politic. Acțiune care i-ar pune cruce lui Călin Popescu Tăriceanu, căzut din lac în puț și buimăcit în relația sa nepotrivită cu Ludovic Orban.