1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:05
No menu items!

Alba, primul județ în care se impun restricții de circulație de la ora 18.00!

spot_img

Autoritățile din județul Alba propun instituirea, pentru două săptămâni, a unor restricţii de circulaţie între orele 18.00-22.00, respectiv 5.00-22.00 în weekend, în municipiul Aiud şi localitățile aparținătoare.

De asemenea, magazinele ar urma să fie deschise până la ora 20.00 în timpul săptămânii şi până la ora 16.00, în weekend. La Aiud, rata de infectare cu COVID-19 este de 5,99 la o mie de locuitori.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba va solicita Centrului Național de Coordonare şi Conducere a Intervenției emiterea ordinului comandantului acțiunii.

Restricţiile ar urma să fie instituite în municipiul Aiud şi localităţile aparţinătoare Aiudul de Sus, Gâmbaş, Măgina, Păgida, Ciumbrud, Gârbova de Jos, Gârbova de Sus, Gârboviţa, Sâncrai şi Ţifra, județul Alba, începând de joi, 25 martie, până în 8 aprilie, potrivit news.ro.

„Propunem ca în intervalul luni – vineri între orele 18.00 – 22.00, iar sâmbăta şi duminica între orele 05.00 – 22.00, să se interzică circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, cu următoarele excepţii:

-deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

-deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale;

-deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă;

-deplasările scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi sportive de echipă), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice;

-deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;

-deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

-deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;

-deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare;

-îngrijirea sau administrarea unei proprietăţi din altă localitate;

-eliberarea de documente necesare pentru obţinerea unor drepturi;

-participare la programe sau proceduri în centrele de tratament, inclusiv pentru vaccinare împotriva COVID-19;

-pentru achiziţia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operaţiuni de întreţinere a vehiculelor, activităţi care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;

-alte motive justificative precum: îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie; îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie, evenimente de stare civilă”, se arată în decizia CJSU.

Totodată, se propune interzicerea evenimentelor private în spaţii închise şi deschise, a evenimentelor sau activităţilor private pentru copii în spaţii închise, activitatea cu publicul a restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv a teraselor, cu excepţia activităţilor de preparare a hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective, activitatea cu publicul a operatorilor de jocuri de noroc; a adunărilor publice, a spectacolelor, a activităţilor şi competiţiilor sportive, a organizării pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor si pieţelor de vechituri.

De asemenea, slujbele religioase pot fi oficiate doar în exterior, cu excepţia celor la care participă doar personalul bisericesc. Se permite oficierea slujbelor de înmormântare, cu participarea a maxim 8 persoane în interior iar în exterior cu participarea a maxim 20 persoane. Se permite oficierea evenimentelor de stare civilă cu prezenţa a maxim 10 persoane în interiorul clădirii, iar în exterior cu participarea a maxim 20 persoane, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară.