1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:55
No menu items!

Alarmele false cu bombă servesc patria magistraților din România

spot_img
  • Ioana Theodoru

Primarul Sectorului 5, Popescu Piedone, a povestit pe larg, vineri, la ieșirea din sediul DNA, unde a fost audiat mai multe ore, cum a fost ridicat de polițiștii de la DNA de pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” – Otopeni. Așa cum reiese din relatarea lui Piedone, alarma cu bombă anunțată pentru aeronava care ar fi trebuit să-l transporte în Italia cu escală la Munchen a fost cea care l-a ținut pe aeroport până când a ajuns un polițist cu mandatul de aducere. „Eu nu vreau să comentez dacă e coincidență sau nu. Eu nu sunt un fugar, îmi aştept sentinţa cu capul sus. Puteam să fug de o mie de ori din ţară. Probabil, la ţepele pe care le-au luat, credeau că şi Piedone fuge”, a spus el.

Primarul sectorului 5 a afirmat că în avionul Lufthansa, zborul de Munchen, la urcare, cei de la Poliţia de Frontieră l-au întrebat dacă a uitat ceva la poarta 6. Ori poarta 15, unde era parcat, era prima de pe culoar. Piedone le-a spus că nu. „Mi-au spus: liber, puteţi să urcaţi, s-a făcut o confuzie, nu sunteţi dumneavoastră Popescu, este alt Popescu”, a explicat Piedone.

El a precizat că a urcat în avion, iar după 15 minute s-a golit avionul pentru că este o alertă cu bombă.

Am făcut încă un control, am trecut şi am aşteptat din nou să fim urcaţi în autobuz. Înainte să urc în autobuz, a venit un domn poliţist şi mi-a spus dacă vreau să îl urmez. Iam spus: OK, am înţeles. Am ajuns la sediul Poliţiei de Frontieră din cadrul Aeroportului Otopeni şi mi s-a adus la cunoştinţă că am un mandat de aducere, în calitate de suspect, într-un dosar din 2021, luna februarie, sau luna martie, nu mai ştiu”, a spus Popescu Piedone.

Primarul a mai arătat că la sediul DNA i s-a adus la cunoştinţă calitatea sa de suspect şi i s-a adus la cunoştinţă cauza dosarului – nu ar fi pus în aplicare o hotărâre a Consiliului Local în legătură cu salubrizarea sectorului 5. El a mai precizat că a refuzat să facă declaraţii şi că o va face după studierea dosarului.

Coincidență sau nu, unele dintre alarmele false cu bombă la care Serviciul Antitero al SRI a făcut verificări conform legii, au reprezentat un ajutor nesperat pentru anchetele penale care au vizat nume sonore din viața publică. 

Un astfel de exemplu îl reprezintă procesele Elenei Udrea, desfășurate la Curtea de Apel București, întrerupte de două ori din cauza unor alarme cu bombă.  

  • 26 ianuarie 2021. Sala de la Curtea de Apel București în care urma să se judece ultimul termen din procesul în care Elena Udrea era acuzată de fapte de corupție în legătură cu finanţarea campaniei electorale de la alegerile prezidenţiale din 2009 pentru Traian Băsescu a fost evacută în urma unei alerte cu bombă. 
  • 7 iunie 2021. Curtea de Apel București este din nou evacuată în urma unei alarme cu bombă. De data aceasta, Udrea urma să fie audiată în dosarul „Hidroelectrica”. 

Și un alt exemplu este cel al fostului președinte al CJ Neamț, Ionel Arsene. Pe 6 aprilie anul acesta, o alarmă falsă cu bombă a vizat Tribunalul Bacău, unde un complet se pregătea să anunțe, după două amânări, sentința în dosarul în care Ionel Arsene fusese trimis în judecată de DNA. Verificările SRI au durat câteva ore, până la urmă alerta s-a dovedit a fi falsă, iar pronunțarea a venit și ea, evident, cu întârziere: 8 ani de închisoare.