-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:58
No menu items!

Ajutoare de la UE: Deficit de mii de pachete

spot_img

Românii sunt prea săraci pentru ajutoarele europene. Şi anul acesta mii de cetăţeni săraci din Capitală rămân fără ajutoare de la Uniunea Europeană. Motivul este simplu, nu sunt suficiente pachete, iar administraţiile locale merg pe principiul “primul venit, primul servit”.

Primăriile de sector au început astăzi să distribuie ajutoarele sociale europene provenite din stocurile de intervenţie comunitare destinate persoanelor celor mai defavorizate din România, în cadrul programului PEAD 2012 (Planul European de Ajutorare pentru persoanele cele mai defavorizate).

Reprezentanţii direcţiilor sociale din cadrul primăriilor de sector au comunicat că au primit marfa de la depozitele municipalităţii, iar acordarea produselor se va face la sediile sociale special amenajate în acest sens.

Harta sărăciei europene

A fost schițată deseori. Uneori, doar din rațiuni electorale. Alteori, de organizații filantropice sau pur și simplu de Institutul național de statistică.

Cea mai săracă regiune din UE este Severozapaden, din Bulgaria, cu un PIB pe locuitor (calculat la paritatea puterii de cumpărare) de 28% din media comunitară la nivelul anului 2008.

Pe locul al doilea este zona de nord-est a României, respectiv judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui, unde puterea de cumpărare este de 29% din media UE.

Urmează trei regiuni din Bulgaria, iar pe locul al şaselea se plasează regiunea Olteniei, adică judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea, cu 36%.

De asemeni, zona sud-estică a României (Brăila, Buzău, Galaţi, Tulcea, Constanţa şi Vrancea) staţionează pe locul opt.

Cea mai săracă zonă din Polonia este pe locul al nouălea, cu 39% din puterea de cumpărare medie din UE. Imediat după aceea sunt județele din regiunea Sud-Muntenia, adică  judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman.

De partea cealaltă, cea mai bogată regiune din Europa este cartierul financiar al Londrei, unde puterea de cumpărare reprezintă 343% faţă de media UE. Urmează Luxembourg, cu 279% şi Bruxelles, cu 216%.

Praga este cel mai bogat oraş din zona statelor foste comuniste, ocupând locul al şaselea în UE cu 172% din puterea medie de cumpărare, peste Stockholm şi Viena.

Prea mulți săraci, prea puține ajutoare

Când treci granița în România, treci granița în altă lume.

Sărăcia a atins grade pe care mulți europeni nici măcar nu le pot aproxima. Oricum, ajutoarele par să fie o picătură într-un ocean. Realitatea confirmă această impresie. În sectorul 1, spre exemplu, aproximativ 3 000 de cetăţeni vor rămâne fără ajutoare de la UE. “Am primit 3 900 de pachete pentru 7 800 de persoane. În sectorul 1 figurează 7 800 de persoane cu handicap, însă atâtea pachete au stabilit cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială, din Primăria Capitalei, că sunt necesare. În fiecare an a existat un deficit. Nu avem ce face. Primul venit, primul servit”, a declarat pentru Sursa zilei consilierul primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, Alexandru Ichim.

În sectorul 3, distribuţia se face din data de 6 noiembrie şi ridicarea ajutoarelor de către beneficiari se face în baza B.I./C.I. a persoanei cu handicap, precum şi a certificatului de naştere în cazul copilului. Produsele se vor ridica integral, nu fracţionat, de la Piaţa Titan 1 (Piaţa Sălăjan), la etaj. Programul de lucru este de luni până joi, între orele 9,00-15,30 şi vineri între orele 9,00-13,00.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 4 informează şi ea că persoanele cu dizabilităţi încadrate în gradul grav şi accentuat, precum şi persoanele beneficiare de venit minim garantat pot ridica produsele din programul PEAD de luni, 5 noiembrie.

Locul de unde se va efectua distribuirea produselor alimentare este Complexul de Servicii ‘Sfântul Spiridon’, aflat în Aleea Ciceu nr. 12, programul desfăşurându-se între orele 8,30-16,00 (luni – miercuri), 8,30-18,00 (joi) şi 8,30-13,30 (vineri).

Pentru şomerii şi pensionarii/legi speciale cu excepţia revoluţionarilor din sectoarele 1, 2 şi 6 acordarea se va face de la cantina de ajutor social – Unitatea Griviţa, Calea Griviţei nr. 216, sector 1, iar pentru şomerii şi pensionarii/legi speciale cu excepţia revoluţionarilor din sectoarele 3, 4 şi 5 – de la Complexul Integrat de Servicii Sociale pentru Adulţi ‘Sf. Ioan’, din b-dul Theodor Pallady, sector 3. Distribuirea se face de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti. Telefonul de contact 0.800.821.218 poate fi utilizat pentru informaţii suplimentare cu privire la derularea programului, de luni până vineri, în intervalul orar 9,00-16,00.

Din 5 noiembrie, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 distribuie ajutoarele alimentare de bază. E vorba despre făină, mălai, paste, orez, zahăr, fasole, mazăre, roşii în bulion, ulei, bulion de tomate şi biscuiţi, pentru 8 685 de persoane care aparţin categoriilor sociale defavorizate (persoane cu venit minim garantat şi persoane cu handicap accentuat sau grav). Persoanele îndreptăţite trebuie să vină cu actul de identitate la punctul de livrare din Aleea Istru nr. 4 de luni până joi, în intervalul orar 8,30-16,00 şi vineri, 8,30-13,00.

Pentru şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj şi pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi obţinute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate se află sub 400 lei/lună) aceste produse vor fi disponibile la punctul de distribuţie din incinta Cantinei Sociale Griviţa din Calea Griviţei nr. 216, sector 1 Bucureşti.

Produsele se pot ridica până la 31 martie 2013. Fiecare beneficiar urmează să primească: făină – 12 kg, mălai – 4 kg, paste făinoase – 2 pachete, biscuiţi – 5 pachete, orez – 5 kg, zahăr – 3 kg, ulei – 4 l, fasole uscată boabe – 1 kg, mazăre boabe în conservă – 2 cutii, roşii în bulion – 2 cutii, bulion de tomate – 1 cutie.

Beneficiază de acest program, desfăşurat pentru al cincilea an consecutiv, 22 171 şomeri (9.276 şomeri indemnizaţi şi 12 895 şomeri aflaţi în evidenţe), 28 078 pensionari cu pensii sub 400 lei/lună, 675 beneficiari ai venitului minim garantat şi 49.165 persoane cu handicap. Acestora li se adaugă aproximativ 40 000 persoane beneficiare ale unor drepturi ce decurg din legi speciale. (Liviu Moşoiu)