-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:13
No menu items!

Agentul guvernamental la CEDO primește puteri sporite

spot_img

Guvernul pregăteşte un act normativ prin care agentul guvernamental la Curtea Europeană a Drepturilor Omului primeşte rang de secretar de stat. În prezent, agentul guvernamental are doar rang de director general.

Modificarea pregătită de Executiv ar însemna şi un număr mai mare de subordonaţi pentru agentul guvernamental, inclusiv Cabinet propriu.

Potrivit notei de fundamentare, modificările propuse prin actul normativ au în vedere eficientizarea activității Agentului Guvernamental pentru CEDO și a aparatului său de lucru, astfel:

„- Suplimentarea schemei Direcţiei Agent Guvernamental cu 8 funcții de execuție. Această suplimentare este necesară în vederea eficientizării reprezentării României în faţa CEDO și a Comitetului Miniştrilor, având în vedere evoluţia numărului cauzelor soluționate, dar şi a problematicii monitorizate în faza de executare de către Comitetul Miniștrilor.

În al doilea rând, suplimentarea schemei ar conduce la o degrevare a direcției care asigură reprezentarea în faza contencioasă, în prezent supra-aglomerată, având în vedere raportul dintre resursele umane alocate și cerințele care rezultă din numărul și complexitatea cauzelor aflate pe rolul CEDO.

– Transformarea funcției Agentului Guvernamental pentru CEDO în funcție de secretar de stat și înființarea cabinetului aferent pentru sprijinirea activității secretarului de stat, Agent guvernamental pentru CEDO Funcţia de secretar de stat ar asigura reprezentativitatea necesară Agentului guvernamental pentru CEDO atât pe plan extern, în special în relaţia sa cu CEDO, cu celelalte organe ale Consiliului Europei, dar mai ales pe plan intern, în procedura de executare a hotărârilor CEDO, date fiind complexitatea, natura şi impactul potenţial al cauzelor gestionate, pe plan legislativ, bugetar şi social.

Astfel, spre deosebire de perioada inițială a activității Agentului Guvernamental pentru CEDO, măsurile individuale ori, după caz, generale privind executarea hotărârilor și deciziilor CEDO impun în prezent o cooperare semnificativ aprofundată cu alte instituții și autorități naționale și în ceea ce privește adaptarea politicilor publice și, uneori, a legislației primare sau secundare care reglementează domeniile lor de competență.

Acest nivel actual al cooperării pe plan intern este deficitar si necesită, prin urmare, reprezentarea Ministerului Afacerilor Externe la un nivel suficient pentru a corespunde nivelului de reprezentativitate al interlocutorilor săi, precum şi pentru a asigura capacitatea instituțională de decizie în problemele dezbătute.

Totodată, ținând cont de prevederile Legii nr. 90/2001, respectiv art. 15, referitoare la numirea și eliberarea din funcție a secretarilor de stat, se impune modificarea corespunzătoare a cadrului normativ care reglementează organizarea și funcționarea Agentului guvernamental pentru CEDO.

– Amendarea structurii organizatorice și suplimentarea schemei de personal.  Structura organizatorică a Ministerului Afacerilor Externe va fi amendată prin transformarea funcției Agentului Guvernamental pentru CEDO (în prezent, cu rang de director general) în funcție de secretar de stat. De asemenea, va fi suplimentată schema de personal a Direcţiei Agent Guvernamental cu 8 funcții de execuție.”

Avocatul Viorel Mocanu a fost numit, pe 12 februarie, în funcția de agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

R.D.