4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:55
No menu items!

Agenția Fitch a înrăutăţit perspectiva de ţară a României de la stabilă la negativă. Care sunt cifrele prognozate

spot_img
Agenția de rating Fitch a anunțat că a înrăutățit de la „stabilă” la „negativă” perspectiva asupra ratingului de credit al statului român și a reconfirmat calificativul „BBB-” aferent datoriei guvernamentale românești pe termen lung în valută, fapt care menține obligațiunile de stat ale României în categoria celor recomandate pentru investiții.
Fitch vede o adâncire a deficitului bugetar până la 8% din PIB în 2020, semnificativ peste prognoza oficială a Guvernului, de 6,7%, pe care a fost construită rectificarea bugetară. De asemenea, agenția estimează că economia va scădea cu 5,9% anul acesta, mai mult decât triplu față de proiecția de doar -1,9% a Guvernului.
”Revizuirea perspectivei reflectă anticipația privind înrăutățirea substanțială a finanțelor publice ale României pe termen lung, izbucnirea și răspândirea pandemiei COVID-19 agravând o poziție fiscală deja slabă. Combinația dintre o puternică contracție a economiei și creșterea cheltuielilor bugetare va provoca o adâncire a deficitului bugetar și un avans accentuat al datoriei publice în 2020. Deși Fitch se așteaptă ca economia să își revină în 2021, incertitudinile legate de amploarea și durara pandemiei, combinate cu managementul fiscal defectuos din ultimii ani, creează provocări semnificative pe termen mediu în ceea ce privește consolidarea finanțelor publice”, transmite agenția de rating.
Analiza arată că deficitul bugetar va ajunge la 8% din PIB în 2020, reflectând scăderea amplă a încasărilor statului, cauzată de declinul celor mai multe sectoare ale economiei, dar și de creșterea cheltuielilor bugetare.
Ulterior, pentru 2021, așteaptarea este ca deficitul să scadă la 4,2% din PIB, ca urmare a revenirii economiei. Agenția precizează că prognoza se bazează pe ipoteza că Guvernul va reduce sau va abandona cu totul majorarea cu 40% a pensiilor programată pentru septembrie și va limita viitoarele majorări salariale.
 
Agenția estimează că România va suferi o contracție economică de 5,9% în 2020 și că rata șomajului va urca de la 3,9% la 8%, ceea ce va reprezenta cea mai mare majorare înregistrată vreodată. Datoria publică este așteptată să crească de la 35,2% la aproape 45% din PIB, cel mai mare nivel consemnat din 1999 încoace. Prognoza de creștere a PIB pentru 2021 este de peste 5%, susținută de un avans robust al exporturilor industriale și de servicii, de o revenire a investițiilor (atât private, cât și publice) și de resuscitarea consumului.