1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 11:54
No menu items!

AFIR: Cererile pentru finanțarea investițiilor din sectoarele agricol și pomicol se depun până la 31 iulie

spot_img

Cererile pentru finanțarea proiectelor de investiții privind cooperarea între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol pot fi depuse la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) până în data de 31 iulie 2016, iar alocarea bugetară este de 10,5 milioane de euro.

”Alocarea bugetară disponibilă pentru aceste două submăsuri în această sesiune anuală aferentă lui 2016 este de 10,5 milioane de euro, împărțită astfel: pentru sectorul agricol fondurile disponibile în această sesiune sunt de 7 milioane de euro, iar pentru sectorul pomicol sunt de 3,5 milioane de euro. Valoarea sprijinului este de maxim 100.000 euro per beneficiar iar sprijinul este 100% nerambursabil”, potrivit unui comunicat al AFIR.

Pragul minim de depunere este de 10 puncte. Modalitatea de depunere a proiectelor este cea online pe pagina oficială a Agenției – www.afir.info.

Obiectivul acestor submăsuri este acela de a promova cooperarea între actorii locali, în scopul comercializării produselor agroalimentare prin intermediul lanțurilor scurte de aprovizionare. Ambele submăsuri susțin atât cooperarea dintre fermieri, procesatori, comercianți alimentari cu amănuntul, restaurante, hoteluri și alte forme de cazare în mediul rural, cât și realizarea de parteneriate cu organizații neguvernamentale și autorități publice.

Aceste măsuri sunt în linie cu ”Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”, lansat în februarie 2016, și care încurajează cooperarea și asocierea în domeniul agricol, pe toate nivelurile. Pachetul de măsuri poate fi consultat pe site-ul Guvernului www.gov.ro la secțiunea Obiective, subsecțiunea Strategii-Politici-Programe.

Beneficiari eligibili sunt parteneriatele constituite în baza unui Acord de Cooperare format din cel puțin un partener din categoriile (fermieri, microîntreprinderi și întreprinderi mici, organizații neguvernamentale, consilii locale, unități școlare, inclusiv universitățile de profil, unitățile sanitare, de agrement și de alimentație publică) și cel puțin un fermier sau un grup de producători/o cooperativă care își desfășoară activitatea în sectorul agricol sau pomicol, în funcție de submăsură.

T.S.