11 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024 - 18:51
No menu items!

Afaceriști-țepari din Cluj, în spatele unei platforme care susține și organizează protestele #rezist

spot_img

Platforma Declic.ro, una dintre cele care au susținut și finanțat protestul de duminică seara, dar și din alte momemnte – inclusiv prin realizarea câtorva mii de pancarte distribuite participanților la manifestații – este deținută de doi afaceriști care, după ce și-au îngropat societățile și și-au înșelat creditorii, s-au dedicat activismului public. Cu fonduri nerambursabile de la norvegieni sau organizații din SUA. Tot din Cluj-Napoca sunt și proprietarii site-ului statulparalel.ro, cu datorii la bugetele publice locale.

Tudor Iulian Brădățan și soția acestuia, Elena Roxana Pencea, au înființat și radiat, din 2005 până în 2011, societățile Solaris Consulting SRL și Etno Grup SRL, în cazul celei din urmă, printre creditorii care nu și-au mai recuperate niciodată banii aflându-se și o fundație a prințului Charles, potrivit unor dezvăluiri publicate pe voxpublica.

Facilități fiscale pentru o firmă falimentară

La înființarea primei societăți, în baza unor adeverințe care atestau că sunt studenți la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babes-Bolyai din Cluj Napoca, cei doi au beneficiat de o hotărâre adoptată de Guvernul Adrian Năstase în 2003 (HG 166/2003) prin care le erau acordate unele facilități fiscale la înființarea unui SRL. În ciuda acestor facilități, datele de la Registrul Comertului arată un traseu cel puțin ciudat al firmei Solaris Consulting SRL, care a avut în permanență un singur angajat și a raportat cifre de afaceri mărunte: 4.600 de lei, în 2006, cu un vârf de 58.000 lei, în 2008 și 13.000 de lei, în 2009. Profitul a fost pe măsură: zero în 2006 și 2007, 15.000 lei, în 2008 și 5400 în ultimul an de funcționare. Pe 30 iunie 2010, Brădățan și partenera sa au luat decizia să dizolve și să lichideze simultan societatea “în condițiile prevăzute de art. 235, alin 1 din Legea nr. 31/1990 privind societătile comerciale, republicată cu modificări”.

Încă o afacere, încă un faliment

Etno Grup SRL este încă o firmă cu parcurs falimentar în care soții Brădățan au deținut acțiuni. Firma a fost înființată în 2003 de Sorana Olaru Zăinescu, un alt militant împotriva încălzirii globale, ulterior membru fondator, alături de cei doi în Asociația Efectul Fluture – care a militat nu doar împotriva proiectului de exploatare de la Roșia Montană, ci și împotriva realizării, de către Hidroelectrica, a două hidrocentrale pe Jiu, între Bumbești și Livezeni.

Brădățan și Pencea au intrat în acționariatul Etno Grup SRL în 2008. Pentru început au deținut jumătate din firmă, urmând că procentul lor să crească până la 95%, după retragerea din societate a celui de-al patrulea asociat – Alin Claudiu Olărescu, alt ONG-ist, manager al unor proiecte de responsabilitate.

Cu „mânuțele” finanțate de Declic

Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice, afacerile Etno Grup SRL (al cărui obiect de activitate era inițial campinguri și alte facilitate de cazare pe termen scurt, schimbat ulterior în comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominanțtă de produse alimentare, băuturi și tutun) au oscilat de la zero, în anii de debut până la un maxim de jumătate de milion de lei, în 2010 și au coborât la zero în anul premergător insolvenței. Societatea nu s-a aflat nici măcar un an pe profit, înregistrând constant pierderi care au culminat în 2011 cu pierderi raportate de peste 80.000 de lei. Firma nu a avut mai mult de 1-2 angajați.

Pe 16 ianuarie 2012, Etno Grup SRL a intrat la cererea proprie în procedura de insolvență, o procedură folosită de firmele românești care vor să scape de creditori, în urma deschiderii dosarului de faliment nr. 25/1285/2012. Printre creditorii acestei societăți s-au numărat: Gabor Simona, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Cluj Napoca, Direcția Sanitatra Veterinară și de Siguranță Alimentelor Cluj, Douglas MC Farlane, Bio Logistic &Distribution Partner SRL, Filială de Furnizare a Energiei Electrice, Veora Management Services SRL, TNT România SRL, Baby Lact SRL, Eparhia Reformata din Ardeal, SCF Pro Mihai Eminescu Trust SRL și Tremot Dobre și Fiii SRL. De departe cel mai mare și mai cunoscut creditor a fost SCF Pro Mihai Eminescu Trust SRL, al cărei asociat unic este Fundația Mihai Eminescu Trust, înființată în 1987 la Londra și patronată de Prințul Charles, moștenitorul Coroanei Regale a Mării Britanii 

Cristina Terpe, care deține un cabinet individual de insolvență și s-a ocupat de insolvență declara pentru voxpublica că Etno Grup SRL nu și-a mai achitat datoriile. „Nu, nu și-au plătit aceste datorii către creditori. Nu vă pot spune care era valoarea totală a debitelor și care era masa credală. În procedura de insolvență se întâmplă să nu poți să plătești creditorii. Aceștia nu s-au îndreptat împotriva debitorilor în timpul procedurii de insolvență, iar ulterior nu s-au mai putut îndrepta. Toată lumea a înțeles că procedura de insolvență s-a datorat unor factori obiectivi și nu subiectivi”, spunea Terpe.   

Activism cu fonduri norvegiene

În ciuda eșecului în afaceri, Tudor Iulian Brădățan și Elena Roxana Pencea reușesc să obțină suficiente fonduri din activism. S-au reorientat în 2015, după cum arată chiar pe platforma Declic.ro, și se concentrează pe fonduri nerambursabile, pe lângă donațiile pe care reușesc să le strângă de la cei pe care reușesc să-i convingă că demersurile lor sunt corecte.

De altfel, Declic.ro își are originea într-un proiect din 2015, finanțat prin Fondul ONG în România, creat prin contribuția Islandei, Liechtenstein-ului și a Norvegiei. De la înființare, Declic.rp a primit fonduri nerambursabile de la așa –zise “organizații-soră” precum 38Degrees (Anglia), Campact (Germania) sau de la rețeaua internațională OPEN, implicată în diverse campanii de susținere a unor proiecte considerate progresiste. Din aceeași rețea face parte și moveon.org, grup american fondat în 1998 pentru susținerea lui Bill Clinton, care a strâns milioane de dolari pentru candidații pe care îi identifică drept “progresiști” în Statele Unite.

Ioana Theodoru