DIICOT a făcut, vineri, 24 de percheziții în București, Ilfov, Brăila și Constanța într-un dosar în care procurorii cercetează modul în care primii foști șefi kazahi care au condus Rompetrol după preluarea companiei de către KazMunayGas de la Dinu Patriciu au prejudiciat compania printr-o serie de operațiuni de evaziune fiscală și spălare de bani.
Grupul infracţional organizat a fost constituit, susțin procurorii DIICOT, de către Vitalie Burcă, Dmitriy Grigoryev (fost vicepreşedinte şi Chief Financial Officer al Rompetrol Group) şi Sergey Vassilyev, activitatea acestuia fiind sprijinită de numiţii Zhakenov Askar (fost Chief Information Officer al Rompetrol Group), Jubleanu Marius Andrei, Maria Victor Andrei, Ruslan Dumitraş şi Valeiu Munteanu.
Procurorii arată că în mecanismul evazionist au fost implicați și reprezentanți ai societăților comerciale. Printre cei enumerați se află fostul acționar de la Dinamo, Cristi Borcea alături de interpușii săi din afacerile cu gaz, Mădălin Gâdoiu și George Gâdoiu, constănțeanul Dumitru Cilibia, un fost șef de la firma de IT, Novensys, Cezar Florin Golumbeanu, Emilian Marius Tulea de la Q Net Internațional, Augustin Oancea de la Tinmar, firmă din domeniul afacerilor cu energie electrică, milionarul brăilean Florin Cîrligea.
Alți afaceriști implicați au fost Fottu Stelian, Vintilă Cornel, Oancea George Alexandru, Cristea Robert Florin, Cilibia Dumitru, Antonevici Serghei, Bătrânu Mihai, Constantinescu Viorel Gheorghe, Ciocodeică Dumitru, Vasile Bogdan Mihail, Barbu George Cristian, Feraru Daniel Dumitru, Neculae Valentin, Roşu Georgian Roberto, Oancea Daniel Constantin şi Păunescu Cătălin Nicolae. Toți oamenii de afaceri prin intermediul societăţilor comerciale ce le deţineau au încheiat în scop evazionist contracte fictive pe primul circuit de tranzacţionare, disimulând astfel transferul sumelor de bani, care ulterior (din dispoziţia numiţilor Dmitriy Grigoriev, Sergey Vassilyev şi Burcă Vitalie) erau rulate succesiv “în cascadă” prin alte circuite financiare fictive, în scopul spălării şi în final al obţinerii sumelor respective.
Afacerea a pornit de la Grigoryev și un partener de petreceri al acestuia
DIICOT spune că cercetările efectuate au relevat faptul că grupul infracţional a acţionat coordonat în intervalul ianuarie 2010-octombrie 2013, pe două circuite fictive de tranzacţionare dezvoltate în jurul unui nucleu comun de societăţi/persoane în scopul înregistrării în contabilitate de cheltuieli nereale (ce a avut drept rezultat denaturarea masei impozabile cu consecinţa sustragerii de la plata unor taxe şi impozite către bugetul de stat), şi spălării sumelor de bani astfel rezultate prin intermediul unor contracte fictive de prestări servicii, comision, achiziţii nereale sau transferuri financiare interne/externe.
Surse din mediul de afaceri au explicat pentru Sursa Zilei că schema frauduloasă anchetată acum de procurorii DIICOT a pornit de la Dmitriy Grigoryev (fost vicepreşedinte şi Chief Financial Officer al Rompetrol Group) și de la un prieten al acestuia, partener de ieșit la restaurant sau în cluburi la alte petreceri, personaj care făcea combinații prin SC Mobile Expert Distribution SRL, firmă deținută în acte de Maria Victor Andrei și Adrian Marius Jubleanu. Ulterior în schemă au fost atrase și restul personajelor.
Practic, firmele care aveau contracte în derulare cu Rompetrol sau urmau să încheie alte contracte trebuiau, dacă doreau să dezvolte relația comercială cu Rompetrol, să plătească un comision unei firme interpuse, comision situat între 10 și 30 la sută din valoarea contractului.
Crimbo Gaz 2000 SRL, firmă deținută de Cristi Borcea, a încheiat un astfel de contract intermediat de o firmă interpusă. Obiectul contractului a fost, potrivit informațiilor deținute de Sursa Zilei, închirierea unor stații GPL către Rompetrol și a unui depozit de gaz din Pantelimon. Crimbo Gaz se obliga să plătească un comision de zece la sută din valoarea standard a contractului și de 30 la sută din valoarea plăților anticipate.
După semnarea angajamentelor, în baza facturilor emise, Grimo Gaz 2000 a plătit constant comisionul către SC Mixt Professional Trading, societatea interpusă care la rândul ei trimitea banii către un lanț de societăți fantomă.
Cristi Ciupercă