2.3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 1:07
No menu items!

Afacerile companiilor de distribuție s-au ridicat, în 2012, la 100 de miliarde de lei

spot_img

distributie

Distribuitorii produselor alimentare, agricole și diverse au generat, în 2012, o cifră de afaceri totală de 100 de miliarde de lei și aproape 120.800 de locuri de muncă, se arată într-un studiu al Coface România, bazat pe situațiile financiare publicate de Ministerul Finanțelor.  Rezultatele acestor firme au deținut o pondere de 9,4% din cifra de afaceri și 3% din efectivul de salariați al tuturor firmelor considerate active la nivelul întregii economii.

”În 2012, 8 din 10 companii de distribuție care au înregistrat profit au avut, în același timp, un flux de numerar negativ sau insuficient, comparativ cu valoarea datoriilor pe termen scurt, prioritizând rezultatul comercial în dauna celui prudențial. În schimb, doar 10% din totalul companiilor celor trei domenii ale comerțului cu ridicata, care au pierderi, au prezentat o lichiditate suficientă pentru acoperirea datoriilor curente”, se arată în studiul Coface.

Un risc suplimentar al companiilor din acest sector este reprezentat de gradul mare de concentrare în distribuția vânzărilor și creanțelor. Când acesta este suprapus cu pierderea unor contracte care asigurau rulaje importante sau intrarea în insolvență a unor clienți esențiali, repercusiunile asupra firmei-subiect sunt imediate și semnificative. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este intrarea în insolvență a distribuitorului de bunuri de larg consum Top Brands Distribution.

În mod natural, apariția unor astfel de dezechilibre la nivelul situației financiare a atras și alte consecințe negative pentru companiile din acest segment al comerțului cu ridicata, astfel că:

–          6.143 din cele 27.645 de firme considerate active la sfârșitul anului 2012 (22% din total) au ieșit din funcțiune pe parcursul anului 2013, aflându-se fie în diferite stadii ale procedurior de insolvență, lichidare sau dizolvare, fie în întrerupere temporară de activitate.

–          Numărul și calibrul firmelor care și-au încetat activitatea a fost mai mare decât al companiilor nou înființate în perioada 2011 – 2012 (5.126 de firme), astfel că la nivelul întregului segment de distribuitori considerat, au fost pierdute 1.137 de locuri de muncă și 5,8 milioane de lei cifra de afaceri.

–          Dezechilibrul apărut prin ieșirea din funcțiune a unui număr relevant de firme a fost generat în mare parte de distribuitorii produselor alimentare și diverse. La nivelul acestora, dinamica ieșiri – intrări de companii s-a soldat cu un rezultat puternic negativ (pierderi de 1.890 de locuri de muncă în segmentul alimentar, băuturi și tutun și respectiv 2,1 miliarde de lei cifra de afaceri în segmentul diverse), în timp ce distribuitorii produselor agricole au avut o contribuție pozitivă la regenerarea sectorului (firmele nou înființate aducând un excedent de 243 de locuri de muncă și peste 1,7 miliarde de lei cifra de afaceri).

–          Cu toate că doar 3% din distribuitorii analizați înregistrau, la 31 Decembrie 2013, datorii la bugetele de stat, atât valoarea totală a acestor datorii, cât și valoarea medie a datoriei per companie au înregistrat creșteri semnificative față de perioada similară a anului trecut (de 74% și respectiv de 94%). Această tendință este contrară celei înregistrate la nivelul tuturor firmelor din România, unde se constată o reducere importantă a datoriilor pe fondul intensificării eforturilor de colectare a veniturilor bugetare din ultimii ani.

–          22% din companiile de distribuție care au fost verificate de Coface România (711 din 3.164) apar înregistrate la Centrala Incidentelor de Plăți a BNR (CIP) cu cel puțin un incident de plată în perioada 2006 – 2013, generând astfel 26.729 de incidente (CEC-uri și bilete la ordin refuzate la plată), cu o valoare totală a sumei refuzate de 848,4 milioane de lei.

„La un nivel agregat, situația pozitivă a celor trei categorii de distribuitori, indicată de creșterea numărului de firme active, a cifrei de afaceri și a numărului de salariați nu este, din păcate,  confirmată și de evoluția profitabilității companiilor. Astfel, profitul net total înregistrat în acest segment al comerțului cu ridicata a scăzut cu nu mai puțin de 33%, în special din cauza evoluției total nefavorabile a profitului net obținut de distribuitorii de produse alimentare, băuturi și tutun (-37%) și de produse diverse (-43%), în timp ce doar profitul distribuitorilor de produse agricole a crescut cu 20%”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

Potrivit acestuia, este evident că nivelul consumului este încă redus, ceea ce impune o presiune asupra prețurilor și profitabilității distribuitorilor.

C.C.