-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:31
No menu items!

Afaceri de tip economie socială, promovate printr-un proiect POSDRU, de 9,3 mil. lei

spot_img

Beneficiarii și-au propus sustenabilitatea locurilor de muncă pe termen lung

bani bugetari

Opt asociații din România au lansat un proiect finanțat de UE, care presupune înființarea a 11 structuri de economie socială și informarea categoriilor defavorizate în scopul integrării.

Programul are o valoare totală eligibilă de 9,37 milioane de lei și este finanțat prin POSDRU – Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Cele opt organizații sunt Asociația Ecoteca, Asociația Inotech, Asociația ProVita, Asociația Frăția Crestină, Asociația Iosif și Maria, Asociația Persoanelor cu Handicap Sporting Club, Asociația Centrul de Excelență pentru Dezvoltare Durabilă și Asociația Artiștilor, Muzicanților și Lăutarilor Rromi.

Proiectul, pe o durată de 12 luni, are ca obiectiv general integrarea socială și profesională a persoanelor care aparțin grupurilor vulnerabile și promovarea incluziunii sociale în condiții nediscriminatorii.

Categoriile sociale vizate sunt: persoane de etnie rromă, persoane cu dizabilități, persoane peste 18 ani care părăsesc sistemul instituționalizat de protecție a copilului, persoane din familii cu mai mult de doi copii, persoane cu statut de unic întreținător, femei în situații de risc și persoane cu venit minim garantat.

Proiectul presupune înființarea a 11 ”structuri de economie socială”, care înseamnă firme de producție sau de servicii din diferite domenii și un birou one-stop-shop, prin care se vor pune la dispoziţie  informaţii integrate cu privire la oportunităţile afacerilor sociale. Astfel, 57 de persoane din grupurile vulnerabile vor intra pe piața muncii, 352 de persoane vor participa la cursuri de formare profesională, iar peste 1.700 de persoane vor fi informate cu privire la oportunitățile economiei sociale.

Mihai Tănase, reprezentantul Asociației ProVita, a explicat esența conceptului de economie socială, prin prisma proiectului său de înființare a unui service auto, în Măneciu, Prahova: ”Nu angajăm oameni pentru a repara autoturisme, ci reparăm autoturisme pentru a angaja oameni”.

Raul Pop, președintele Asociației Ecoteca, a afirmat că aceste IMM-uri sunt gândite astfel încât să rămână viabile și după încheierea proiectului finanțat prin POSDRU, pentru a se evita situația des-întâlnită, în care un loc de muncă se desființează ce se termină banii europeni.

”Credem că acest efect ar trebui să îl genereze toate proiectele cu fonduri europene, dacă dorim ca impactul social să fie unul de durată”, a declarat Pop.