3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024 - 5:35
No menu items!

Afacerea Gerald, „albită” de Noul Cod Penal. 7.000 de români rămân păgubiți

spot_img

Gorduna_Cod penal

Autoritățile judiciare nu reușesc de 20 de ani să soluționeze definitiv dosarul penal în care este inculpat pentru înșelăciune Gerald Gorduna, capul celebrei afaceri „Gerald”, create, la Focșani, în 1993 și în care sunt aproape 7.000 de părți vătămate din toată țara. Noul Cod Penal, cu pedepsele scăzute drastic pentru înșelăciune, îl scapă pe Gorduna de orice răspundere penală.

La mai bine de 20 de ani de la momentul în care escrocheria de tip piramidal Gerald pusă pe picioare la Focșani a intrat în insolvență lăsând aproape 7.000 de români cu banii nerecuperați, dosarul penal în care sunt inculpați capii afacerii este încă pe rolul instanțelor de judecată. În perioada 1993 – 1994 Gerald Gorduna și Sorin Isac, la momentul acela doi tineri întreprinzători, au pus pe picioare jocul Gerald prin care teoretic dădeau speranțe românilor că se pot îmbogăți rapid. Combinația era simplă. Un cetățean depunea într-o zi o sumă și i se promitea că într-o perioadă de câteva luni de la depunere va ridica de la casieria firmei celor doi de șapte ori suma depusă. Afacerea a căzut rapid, firma lui Gorduna și Isac intrând în insolvență la un an de la debutul jocului, adică prin 1994. Insolvența firmei a coincis cu păgubirea a mii de români care depuseseră banii și nu își mai recuperaseră nimic din ei. S-a deschis un dosar penal, iar Parchetul Tribunalului Vrancea i-a dat mandat de arestare lui Gorduna pentru înșelăciune. O parte a dosarului este strămutată la Buzău, loc de unde Gorduna obține eliberarea din arest în câteva luni.

Surprizele lui Gorduna

De la momentul eliberării a început un fel de joc de-a șoarecele și pisica între Gorduna și autoritățile române. Imediat după eliberare, acesta a plecat în America. Procurorii români anunțau prin 2001 că nu au reușit să convingă autoritățile judiciare americane să-l extrădeze pe Gerald Gorduna. În cele din urmă acesta apare prin România prin 2003 unde mai face câteva luni de arest într-un dosar de înșelăciune cu prejudiciu mai mic, încare a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 6. În 2007, autoritățile române mai au parte de o surpriză. Germania cere extrădarea lui Gorduna din România, după ce, pe numele acestuia, Judecătoria Cottbus emisese un mandat internațional de arestare pentru trafic de droguri. Gerald Gorduna este extrădat de Curtea de Apel București în același an. În 2012 un articol dintr-un tabloid îl arată pe Gorduna în libertate, în București, unde, spune acesta, că se ocupă cu afaceri imobiliare.

A scăpat

În tot acest timp, din 19 aprilie 2005, marele dosar de înșelăciune al afacerii Gerald ajunge pe rolul Judecătoriei Sectorului 2 din București. Deși suntem în 2014, magistrații nu au reușit nici acum să dea o soluție pe fondul cauzei. În dosar sunt aproape 7.000 de părți civile, oameni prejudiciați de „Afacerea Gerald”. Acuzația principală adusă lui Gorduna și partenerului său Sorin Isac este de înșelăciune. Ultimul termen al procesului a avut loc pe 17 decembrie 2013, iar următorul a fost fixat pentru luna aprilie a acestui an. Pe 8 aprilie magistrații Judecătoriei Sectorului 2 pot constata fără nicio problemă că răspunderea penală a inculpaților s-a prescris întrucât de la 1 februarie a intrat în vigoare noul Cod Penal. Or, în noul cod limita maximă a pedepsei pentru înșelăciune este de 5 ani de închisoare, acesta fiind și termenul de la care se calculează prescripția. Cum însă faptele de înșelăciune sunt din 1994, răspunderea penală s-a pierdut demult pe drum.

Cristi Ciupercă