Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), condusă de Toni Greblă, a început să distribuie subvențiile pentru partidele politice. În ciuda măsurilor de austeritate care afectează bugetarii, pensionarii, a contextului economic și a nemulțumirilor sociale, “recompensele” din partea statului sunt generoase și răsplătesc din plin rezultatele alegerilor de anul trecut.
Subvențiile pentru partide sunt alocate conform unei formule standardizate: 75% din suma totală se bazează pe rezultatele la alegerile parlamentare, iar 25% pe cele de la locale. Alocările generoase pentru partidele politice merg astfel de această dată către PSD și AUR.
Chiar dacă Coaliția încă nu a trecut bugetul pe 2025, AEP a făcut prima virare a banilor pentru opt partide.
Conform datelor AEP, din suma totală de 21,99 milioane de lei, cel mai mult a primit PSD- 7,29 milioane de lei pentru luna ianuarie. Următorul partid care a beneficiat de o sumă mare de la stat, pentru prima dată în istoria sa politică, este Alianța pentru Unirea Românilor, care a primit 4,31 milioane de lei.
PNL a luat 3,97 milioane de lei, USR a încasat aproximativ 2,82 milioane de lei, în timp ce alte două formațiuni, pentru prima dată intrate în Parlament, au primit fiecare peste un milion de lei.
Partidul SOS a primit 1,87 milioane de lei, în timp ce Partidul Oamenilor Tineri, care se prezintă ca formațiunea care l-a susținut de la bun început pe Călin Georgescu, a primit 1,51 milioane de lei.
Alte sume au fost virate în conturile Partidului Mișcarea Populară și Forța Dreptei, 103.228 de lei, respectiv 98.022 de lei, pentru rezultatele de la locale, dat fiind că nu au făcut pragul la parlamentare.
Sute de milioane pentru partide în 2025
În ordonanța “trenuleț” a Guvernului Ciolacu 2 un articol prevede că în 2025 banii dați partidelor vor fi cu 25% mai puțini față de 2024, când a fost an electoral cu patru alegeri – trei validate și un rând de alegeri anulate.
În 2024, inițial spre partide trebuiau să meargă 313 milioane de lei, pentru ca apoi, la o rectificare din septembrie, alte 62 de milioane să completeze banii pentru partide. Așadar, 375 de milioane au mers către partide. 75% din această sumă ar însemna aproximativ 281 de milioane de lei. În 2023, când nu era an electoral, partidele au primit 227,4 milioane de lei (reușind să cheltuiască mai mult față de această sumă), arată Libertatea.
Toni Greblă, greu de demis
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, rămâne neclintit în funcția sa, chiar dacă a fost contestat vehement în ultimele luni, pentru modul cum a fost organizat primul tur al alegerilor prezidențiale, câștigate de Călin Georgescu și anulate apoi de CCR, dar și pentru felul cum a condus AEP. De asemenea, mai multe ONG-uri i-au cerut demisia în urma fotografiilor de la o petrecere în care șeful AEP apărea alături de George Simion și de persoane apropiate de AUR şi care acum sunt în anturajul lui Călin Georgescu. Petrecerea a avut loc în casa, din apropierea Bucureștiului, unde ulterior Georgescu și-a desfășurat campania pentru alegerile prezidențiale de anul trecut.
Liderii USR l-au acuzat pe Greblă și de grave deficiențe în conducerea AEP, care nu s-a autosesizat în momentul în care Călin Georgescu a raportat în scris cheltuieli de campanie zero.
“În mod evident, faptul că Autoritatea Electorală Permanentă a putut primi declarațiile unui competitor care raportează 0 lei investiți în campania electorală pentru prezidențiale indică grave deficiențe ale Autorităţii Electorale Permanente în exercitarea atribuțiilor de control. Ridicăm în mod just întrebarea – ce încredere pot avea alegătorii într-o instituţie care nu se autosesizează pentru cheltuieli de campanie 0?”, a transmis USR.
Adina Bucur