4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 23:12
No menu items!

AEP, Ghid anti-fake pentru alegeri. Cum poți recunoaște o informație falsă: „Atitudine de detectiv, cu o gândire critică”

spot_img

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat un ghid de prevenire şi combatere a dezinformării alegătorilor, în contextul celor 4 rânduri de alegeri din 2024. ”Pentru a afla veridicitatea informaţiei este necesar ca alegătorii să adopte o atitudine de detectiv (fact-checker), cu o gândire critică”, se arată în ghid.

Conform AEP, în contextul începerii perioadei electorale pentru alegerile membrilor din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru alegerile autorităţilor administraţiei publice locale din anul 2024, a fost elaborat şi publicat Ghidul de prevenire si combatere a acţiunilor de dezinformare a alegătorilor.

”Materialul prezintă, într-un limbaj accesibil, elementele care compun acţiunile de dezinformare şi oferă un set de instrumente pentru înţelegerea caracteristicilor conţinutului dăunător şi pentru dezvoltarea abilităţilor de identificare şi analiză a informaţiilor false, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pe care aceste fenomene le-ar putea avea asupra procesului electoral. Ghidul oferă, totodată, o serie de recomandări adresate jurnaliştilor, creatorilor de conţinut şi competitorilor electorali, care vizează promovarea unui climat de etică în mediul informaţional în contextul desfăşurării perioadei electorale”, se arată în comunicat.

Conform AEP, documentul este fundamentat atât pe recomandările Uniunii Europene, între care Recomandarea (UE) 2023/2829 Comisiei Europene din 12 decembrie 2023 referitoare la procese electorale incluzive şi reziliente în Uniune şi la consolidarea caracterului european şi a desfăşurării eficiente a alegerilor pentru Parlamentul European, cât şi pe îndrumările literaturii de specialitate.

“Fenomenele din sfera dezinformării pot influenţa participarea la vot şi opţiunile alegătorilor, prin urmare constituie pericole reale la adresa democraţiei. Mediul informaţional devine, pe zi ce trece, tot mai greu de navigat din cauza aglomerării de date şi informaţii, fapt ce îngreunează distincţia dintre adevăr şi fals. Prin acest demers ne propunem să contribuim la stabilirea unui climat de încredere şi integritate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor din anul 2024 şi să le oferim alegătorilor instrumente concrete prin care să poată obţine o imagine corectă asupra procesului electoral”, a transmis preşedintele AEP, Toni Greblă.

În ghid se arată, între altele, că ”pentru a afla veridicitatea informaţiei este necesar ca alegătorii să adopte o atitudine de detectiv (fact-checker), cu o gândire critică”.

                                                                                                        Adina Bucur Silav