-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:05
No menu items!

Adriean Videanu va fi din nou cercetat penal

spot_img

Judecătoria Sectorului 5 a decis definitiv să redeschidă dosarul penal al lui Adriean Videanu, acuzat de abuz în serviciu în timpul mandatului de primar general al Capitalei

Videanu - DIICOT

Practic, firma păgubită a făcut contestație împotriva soluției de neîncepere a urmăririi penale date de procurori pentru Adriean Videanu. Magistrații au decis definitiv că firma Ruxandra Trading are dreptate, așa că îi obligă pe procurori să redeschidă ancheta penală.

În baza art. 341 alin. 6 lit. b Cod procedură penală admite plângerea formulată de petenta SC Ruxandra Trading SRL în contradictoriu cu intimatul Videanu Adriean. Desfiinţează ordonanţa de clasare nr. 586/P/2009 din 20.03.2014 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie menţinută prin Ordonanţa nr. 1103/II-2/2014 din 06.05.2014 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dispune trimiterea dosarului nr. 586/P/2009 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea completării urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infr. de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave prev. de art. 297 N.C.pen rap. la art. 309 N.C.pen, cu aplic. art. 5 alin. 1 N.C.pen. faţă de suspectul Videanu Adriean. În baza art. 275 alin. 3 cpp. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă.

 decizie Judecătoria sector 5

Dosarul redeschis acum a mai trecut prin mâinile procurorilor de două ori, în 2007, și în 2011, în ambele situații luându-se decizia de neîncepere a urmăririi penale.

Plângerea firmei a vizat trei angajaţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti – arhitectul-şef, directorul Direcţiei Juridice şi directorul Direcţiei Inspecţie. Cercetarea s-a extins apoi la primarul general din acea perioadă, Adriean Videanu.

Firma avea un contract de închiriere cu primăria, semnat în 1996, pentru aproape 10.000 de mp, în vederea construirii unui complex comercial pentru care a obţinut, în 1999, o autorizaţie de construire provizorie. Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, în 2000, obligarea primarului general la eliberarea unei autorizaţii de construcţie definitivă şi obligarea la concesionarea terenului, dar încercările de a pune în executare sentinţa a rămas făra niciun rezultat.

Ruxandra Trading a dat în judecată statul român la CEDO,care a arătat că autorităţile din România au încălcat în această cauză articolele care privesc dreptul la un proces echitabil şi protecţia proprietăţii.

În 2005, Consiliul General hotărăşte ca terenul să fie dat în folosinţă Ambasadei Franţei. Tot atunci, primarul Capitalei a aprobat desfiinţarea tuturor construcţiilor de pe terenul aparţinând Ruxandra Trading, iar muncitorii de la ADP au pus-o în aplicare. Pagubele produse societăţii au fost evaluate de petent la aproximativ un milion şi jumătate de dolari.

Ancheta va fi derulată de Parchetul Înaltei Curți, deoarece plângerea a fost formulată atunci când Videanu nu mai era primar, ci parlamentar.

S.M.