4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:51
No menu items!

Adriean Videanu, Alin Cocoș și Florian Mihăilescu, consilierul Alinei Bica, reținuți de DNA în același dosar

spot_img

DNA i-a reținut, joi noapte, pe Alin Cocoș, pe fostul ministru Adriean Videanu și pe fostul consilier al șefei DIICOT Alina Bica într-un dosar disjuns din cel al despăgubirilor de la ANRP

Adriean_Videanu_SZ

Alin Cocoș este acuzat de dare de mită și trafic de influență, Adriean Videanu de complicitate la abuz în serviciu, iar Mihăilescu, de complicitate la luare de mită. Alina Bica este acuzată, în această cauză de luare de mită, abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului.

Procurorii spun că în martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care a făcut parte printre alţii şi inculpata Bica Alina Mihaela, a aprobat cu încălcarea legii, raportul de evaluare  prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 130 535mp (peste 13 hectare) a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei.

Având în vedere că raportul de evaluare, în sine, nu rezolva problema despăgubirii dacă nu era validat de comisie, beneficiarul drepturilor litigioase, motivat şi de valoarea uriaşă a sumei pe care urma să o primească, a acceptat solicitarea inculpatului Cocoş Alin de a cesiona 25% din drepturile de despăgubire la 3 persoane, indicate de acesta, în schimbul susţinerii cauzei sale la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor. În acest demers, s-a implicat şi inculpatul Mihăilescu Ionuţ Florin, un apropiat al lui Cocoş Alin, care a intermediat relaţia cu inculpata Bica Alina Mihaela, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului de despăgubire respectiv.

comunicat DNA

DNA susține că în schimbul validării sumei de evaluare de peste 377 de milioane de lei, Alina Bica ar fi primit o cotă parte, egală cu cea a consilierului ei, Florin Mihăilescu, dintr-un teren situat în Snagov, în suprafață de 4.425 de metri pătrați, care aparținea unei rude a lui Alin Cocoș. Tranzacția, spun procurorii, s-a făcut prin vânzări succesive și persoane interpuse.

La data de 24.09.2013, într-un dosar instrumentat de către DIICOT – Structura Centrală, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru şi asupra unui nr. de 80 acţiuni, deţinute la o firmă de către inculpatul Videanu Adrian. La data de 25.02.2014, printr-o ordonanţă, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror şef al DIICOT, a dispus cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, admiterea solicitării inculpatului Videanu Adriean şi a ridicat sechestrul asigurator.

comunicat DNA

Astfel, fostul ministru Adriean Videanu a reintrodus cele 80 de acțiuni în circuitul economic, care apoi au fost vândute către persoane interpuse. Fostul ministru este cercetat în această cauză alături de alte persoane pentru un prejudiciu de 11 milioane de dolari și pentru punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

DNA a mai stabilit că în cursul anului 2013, după ce a devenit șefa DIICOT, Alina Bica a dispus măsuri abuzive care să direcționeze concluziile și poziția judiciară a instituției în fața instanței, astfel încât Adriean Videanu să nu fie condamnat cu executare.

Pentru sprijinul acordat în scopul arătat mai sus, inculpata Bica Alina Mihaela, pe lângă unele beneficii financiare, i-a solicitat persoanei respective să-l angajeze pe inculpatul Mihăilescu Ionuţ Florentin( fostul său consilier) la una dintre firmele sale. Acestuia din urmă i s-a acordat, de către inculpatul interesat de demersurile inculpatei Bica Alina Mihaela, beneficiul unui card bancar în care îi erau virate diferite sume de bani.

comunicat DNA

Adriean Videanu, Alin Cocoș și Florin Mihăilescu vor fi prezentați, vineri, magistraților de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În această cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

M. Nedelcu