2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:06
No menu items!

Adriana Petcu, ministru la Ape și Păduri, cu probleme penale

spot_img

Directorul din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Buzau-Ialomita, Adriana Petcu, este propusă pentru a fi ministru al apelor și pădurilor, în ciuda unor probleme penale.

În 2014, Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unui confict de interese față de Adriana Petcu, dar Liviu Dragnea a precizat că ministrul demenat a câştigat procesul pe fond.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, Adriana Petcu a pierdut în prima instanţă la Curtea de Apel un proces în contencios administrativ prin care cererea anularea raportului ANI. Recursul se judecă la Înalta Curte, informează Hotnews.

„Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală de către PETCU ADRIANA, Director în cadul Administraţiei Bazinale de Apă Buzau-Ialomita, Jud. Buzău. În exerciţiul funcţiei de director, PETCU ADRIANA a semnat o adresă transmisă Administraţiei Naţionale „Apele Romane” – (A.N.A.R.), prin care s-a propus includerea sa în componenţă grupului de lucru al Proiectului „SIGMA FOR WATER – Identificarea problemelor şi măsurilor necesare în vederea analizei posibilităţii de refacere a zonei umede la confluenta raului Calmatui cu fluviul Dunărea”, în baza căreia persoana evaluată a fost încadrată în funcţia de project officer în cadrul proiectului. Pe perioada de implementare a proiectului, PETCU ADRIANA a obţinut venituri în suma 27.086 Lei. Având în vedere cele de mai sus, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către PETCU ADRIANA a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, se arăta într-un comunicat al ANI din decembrie 2014.

La Parchetul Judecătoriei Buzău a fost înregistrat un dosar de abuz în serviciu, înregistrat în 2013, închis și redeschis în 2014, prin decizia Judecătoriei Buzău: În baza art. 341, alin. 6, lit.b, Cod procedură penală, admite plângerea formulată de petentul Tudor Mihai împotriva Ordonanţei de clasare nr. 1860/P/2013 din data de 12.03.2014, privind suspecta P.A., pronunţată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău. În baza art. 341, alin. 6, lit.b, Cod procedură penală desfiinţează Ordonanţa de clasare nr. 1860/P/2013 din data de 12.03.2014, privind suspecta P.A., pronunţată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău. Trimite cauza la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău în vederea completării urmăririi penale faţă de suspecta P.A., pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, prevăzută de art. 246, Cod penal din anul 1969 cu aplicarea art. 5, Cod penal. În baza art. 275, alin. 3, Cod procedură penală cheltuieli judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 14.08.2014”.

Vom reveni cu amănunte, după ce reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău ne vor răspunde la solicitarea de a preciza stadiul dosarului.

Valeriu Motoc