2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:31
No menu items!

Adrian Sârbu, în celulă cu Dorin Cocoş, primeşte noi acuzaţii: rambursări ilegale de TVA

spot_img

Curtea de Apel Bucureşti: falsuri grosolane pentru ascunderea delapidărilor de la Telefericul Prahova SA. Din arest, foştii angajaţi l-au denunţat pe Adrian Sârbu pentru returnări ilegale de TVA, acesta fiind închis în ultima săptămână în celulă cu Dorin Cocoş şi singurul primar din România proprietar de elicopter, PMP-istul argeşean Florin Frăţică.

adrian_sarbu_catuse

Curtea de Apel Bucureşti a motivat, luni, decizia de arestare preventivă pentru Adrian Sârbu, acuzat de delapidare, spălare de bani şi instigare la evaziune în legătură cu mai multe companii pe care le deţine în România. Printre acestea: trustul Mediafax şi Telefericul Prahova SA. Judecătorii nu-l scutesc de critici pe procurorul care l-a pus sub acuzare Adrian Sârbu, dar susţine că patronul trustului trebuie ţinut în arest pentru gravitatea şi întinderea faptelor ilegale probate de anchetatori.

Judecătorul care a decis arestarea prevenitivă în cazul lui Adrian Sârbu remarcă apărările pe care omul de televiziune le-a făcut, încercând să arunce vina pentru ilegalităţile din cadrul grupurilor pe care de patrona tocmai pe angajaţii care l-au denunţat la parchet.

Practic, dacă varianta oferită de inculpat ar fi acceptată de instanţă, ar rezulta implicit că aproape toate persoanele care au asigurat conducerea societăţilor din grupul Mediafax, ar fi fost implicate în fapte penale extrem de complexe, întinse pe o perioadă foarte lungă de timp, în urma cărora nu au obţinut vreun beneficiu clar. Mai mult, acest tip de activitate s-ar fi desfăşurat fără întrerupere, independent de schimbările care au avut loc de-a lungul timpului în conducerea societăţilor menţionate. Evident, o astfel de variantă are un caracter vădit ilogic, la fel ca şi susţinerea inculpatului în sensul că, după ce a aflat în cursul anului 2014 despre deficienţele existente în administrarea grupului Mediafax, nu a încetat de urgenţă colaborarea cu persoanele din conducerea grupului, deoarece dorea ca acestea să îşi asume responsabilitatea pentru activitatea lor anterioară în faţa organelor de control ale statului.

Motivare Curtea de Apel Bucureşti

Procurorii Parchetului General susţin că în aprilie 2014, Adrian Sârbu a încercat să ascundă şi să disimuleze dispariţia a peste 2,6 milioane de lei din casieria SC Teleferic Prahova SA.

A creat circuite financiare fictive dispunand actiuni de antedatare a unor contracte de imprumut incheiate cu societatea, evidentiere de cheltuieli si alte operatiuni nerelale etc, ulterior completate cu transferuri bancare sucesive, toate in sensul „repararii” deficitului de casa.

Motivare Curtea de Apel București

Magistratul remarcă şi că sistemul creat nu avea ca scop doar sustragerea de la plata taxelor către bugetul general consolidat al statului, ci şi “recuperarea” sumelor provenite din evaziune fiscală în scopul plăţii de “bonusuri” pentru “functiile de top ale societăţilor şi în special pentru inculpatul Sârbu Adrian”.

Judecătorul nu admite că Adrian Sârbu putea fi luat prin surprindere de manoperele ilegale ale subordonaţilor, atâta vreme cât afirmă că a investit aproximativ 10 milioane de euro în acestea şi a garantat credite în valoare de aproximativ 20 milioane euro.

Implicit, inculpatul este principalul şi singurul beneficiar al faptelor cu privire la care există presupunerea rezonabilă că a fi fost săvârşite de angajaţii săi. Curtea nu poate observa vreun avantaj direct, obţinut de angajaţii cu funcţii de conducere din cadrul grupului Mediafax în urma comiterii acestor fapte. De asemenea, este de neconceput ca inculpatul, persoană cu o deosebită experienţă în domeniul comercial, să nu verifice timp de ani de zile activitatea unor societăţi în care investise sume imense de bani.

Curtea de Apel Bucureşti

Adrian Sârbu a fost arestat preventiv în urmă cu o săptămână, la cererea Parchetului General. Procurorii au deschis nu mai puţin de trei dosare pe numele mogulului de presă, primul pornit de la un control ANAF care atesta, în urmă cu un an, un prejudiciu considerabil generat prin evaziune fiscală. Mai mulţi reprezentanţi din boardul grupului patronat de Adrian Sârbu au fost arestaţi preventiv la începutul lunii decembrie, după ce omul de afaceri a refuzat să returneze sumele imputate de stat. Din arest, foştii angajaţi au formulat mai multe denunţuri cu privire la alte infracţiuni de spălare de bani, delapidare şi, mai nou, returnare ilegală de TVA, arătând că de la începutul controalelor fiscale au fost obligaţi de patronat să distrugă mai multe probe ale infracţiunilor. Parchetul Tribunalului Bucureşti instrumentează o altă investigaţie referitoare la infracţiuni de evaziune şi spălare de bani în legătură cu producţii ale Media Pro Pictures şi ale altor câteva zeci de firme din domeniul cinematografic.

Mihaela Chiper