Magistrații Tribunalului București au decis că Adrian Năstase poate ieși din închisoare. Decizia de luni a judecătorilor este definitivă, fostul premier urmând să fie eliberat în această seară din Penitenciarul Jilava, unde a executat peste o treime din pedeapsa de doi ani de închisoare la care a fost condamnat, pe 20 iunie anul trecut, în dosarul „Trofeul calității”.
Un complet de trei judecătoare de la Tribunalul Bucureşti a dezbătut luni – după ce inițial procesul a fost amânat două ore și jumătate la cererea procurorului de ședință – recursul formulat de anchetatorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) la decizia de eliberare pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti.
Completul – format din preşedintele Ioana Cleopatra Şipoteanu (vizată de investigațiile DNA în dosarul în care două dintre colegele ei, judecătoarele Antoanela Costache și Viorica Dinu, au fost arestate preventiv) şi din judecătoarele Carmen Constanţa Balaci (care a decis eliberarea din arest a lui Dinel Staicu) şi Florentina Vasilăţeanu (al cărei soț, avocatul Cătălin Vasilățeanu, este urmărit internațional după ce a fost condamnat într-un dosar al DNA) – a decis, cu opinie majoritară punerea în libertate a lui Adrian Năstase.
Concret, două din cele trei judecătoare au dispus punerea în libertate a lui Adrian Năstase, în vreme ce al treilea magistrat din complet a decis în sens contrar.
Pe 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Năstase de eliberare din penitenciar înainte de termen, decizia fiind contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). În motivarea recursului, anchetatorii au notat că, prin materialele şi articolele pe care le-a scris şi publicat, fostul premier dovedeşte că nu regretă faptele pentru care a fost condamnat şi că în continuare nu le admite, singurul regret al său fiind acela că este singurul faţă de care s-a pronunţat o condamnare cu executare.
În schimb, magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au arătat, în motivarea deciziei lor, că Adrian Năstase a avut un comportament conform “întru totul” cu rigorile mediului carceral şi că nu a fost niciodată sancţionat, iar regimul de detenţie şi-a atins scopul pentru care acesta a fost condamnat. În plus, instanţa a precizat că lucrarea ştiinţifică scrisă de Adrian Năstase în penitenciar a fost întocmită conform dispoziţiilor legale, iar cele 45 de zile scăzute din pedeapsă pentru activitatea desfăşurată în detenţie au fost stabilite corect.
Instanţa a mai arătat că lucrarea ştiinţifică “Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene” a fost scrisă de Adrian Năstase în perioada 10 august – 24 decembrie 2012, constatând astfel că “acordarea a 45 zile câştig s-a făcut în conformitate cu dispoziţiile legale”.”Că lucrurile stau astfel o demonstrează şi aprobarea cererilor formulate de deţinut la 10 şi 21 august 2012, prin care acestuia, conform propunerilor comisiei de selecţie muncă din Penitenciarul Jilava făcute în conformitate cu dispoziţiile articolului 59 alineatele 1 şi 3 din Legea 275/2006, i s-a permis să lucreze la elaborarea lucrării opt ore pe zi (40 de ore/săptămână) şi apoi zece ore pe zi (50 ore pe săptămână)”, a precizat judecătorul, în documentul citat.
Adrian Năstase este încarcerat din 26 iunie 2012.
Pe 9 ianuarie anul acesta, Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a constatat că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă, în care Adrian Năstase ar putea fi eliberat şi a dat aviz favorabil. “Ca urmare a redactării lucrării ştiinţifice şi a implicării în activităţile de educaţie, a obţinut un număr total de 342 de credite şi a fost recompensat de trei ori. Nu a fost sancţionat disciplinar pe perioada detenţiei”, se arăta în raportul comisiei. În fişa de caracterizare a lui Adrian Năstase, Comisia a consemnat activităţile prestate de acesta, pentru care a fost recompensat cu 45 de zile reducere a pedepsei de doi ani de închisoare.
După decizia comisiei, avocaţii lui Adrian Năstase au depus la Judecătoria Sectorului 4 cererea de eliberare din penitenciar, care a fost admisă pe 12 februarie.
Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul “Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. Decizia a fost luată pe 20 iunie anul trecut.
În acea seară, înainte de a fi încarcerat, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă şi a fost internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. Pe 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca cele şase zile petrecute de fostul premier la Floreasca să fie scăzute din condamnare.