1.6 C
București
luni, 18 noiembrie 2024 - 1:29
No menu items!

Adormirea Maicii Domnului. Tradiții, superstiții și obiceiuri

spot_img

Sfânta Maria sau Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare ortodoxă și catolică, celebrată pe 15 august în care se comemorează trecerea Fecioarei Maria din această lume.

Potrivit tradiției Bisericii, Maica Domnului a mai trăit 11 ani după înălțarea la cer a Fiului său, a Domnului nostru Iisus Hristos.

Când Hristos a găsit de cuviinţă ca Maica Sa să se mute de pe pămînt la cer, Preacurata a fost vestită cu trei zile înainte de către Arhanghelul Gavriil: “Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeşte cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viaţa cea nemuritoare”.

Primind această “a doua Bună Vestire”, Maica Domnului i-a adunat în preajmă pe toţi cei apropiaţi, înştiinţându-i de ce avea să se petreacă, rânduindu-şi toate cele spre înmormîntare şi zicând: “Facă-se cu mine voia Fiului şi Dumnezeului meu”. Apoi, a adormit în pace.

Icoana ortodoxă a Adormirii ne-o înfăţişează pe Născătoarea de Dumnezeu întinsă pe un pat, cuprinsă ca de un somn senin; apostolii se prosternează în jur, iar Hristos, în mijloc, circumscris în nimbul luminos al slavei Sale, îi ţine sufletul în palme. Tradiţia spune că apostolii au venit în chip minunat de pe unde se aflau, străbătând văzduhul cu iuţeala gândului, ca să-şi ia rămas bun şi să-i vegheze strămutarea.

Petrecuţi de cântece îngereşti şi de mare alai cinstitor, ei i-au pus trupul în mormânt, la Ghetsimani, veghind acolo vreme de trei zile. Apoi, deschizând mormântul, pentru ca şi Toma, care nu fusese de faţă la vreme, să se închine trupului preasfânt, ei s-au minunat aflând mormântul gol, doar cu giulgiul rămas drept mărturie. În chip minunat, trupul Preacuratei a fost ridicat la cer, acolo unde se află și sufletul ei.

Această mutare a trupului ei la cer, după ce a trecut totuși prin moarte ca lege a firii omenești, este tâlcuită de Sfinții Părinți ai Bisericii ca fiind un dar al lui Dumnezeu. Nu se cuvenea ca trupul ei din care S-a întrupat Dumnezeu – Cuvântul, adică Hristos, Cel ce a biruit moartea prin Înviere și S-a înălțat la cer întru slavă, să rămână în mormânt și să fie dat stricăciunii. Astfel, după cum trupul ei a rămas integru (feciorelnic, fără stricăciune), în timpul nașterii lui Hristos din ea, tot așa a rămas trupul ei fără stricăciune întru adormirea și mutarea ei de la viață pământească la viața cerească.

 Taina Adormirii Maicii Domnului ne arată o lucrare minunată a Mântuitorului prin care El leagă taina Maicii Sale de scopului Bisericii, acela de a ne trece din lumea pământească la viaţa veşnică, cerească. Maica Domnului, deşi trece prin moarte, ca orice om muritor, ea nu rămâne în moarte şi, deşi a fost mutată la cer, mai întâi cu sufletul, iar după puţin timp şi cu trupul, rămâne cea mai puternică rugătoare pentru lume.

Maica Domnului s-a mutat cu sufletul, iar apoi și cu trupul la cer, în lumina lui Hristos, fiind „Maica Vieții”, iar cu rugăciunile sale „izbăvește din moarte sufletele noastre”.

Fiul ei a aşezat-o la dreapta Sa, după cuvântul psalmistului, care zice: „Stătut-a împărăteasa de-a dreapta Ta, îmbrăcată în haină aurită şi prea înfrumuseţată” (Ps. 44, 11).

Tradiții, superstiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

În ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, în Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis-de-dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune. Acestea sunt sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor.

De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică și le aşază la icoane. În modul acesta, se crede că familiile lor vor fi protejate de boli şi de necazuri.

În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile. Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.

Tot în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi.

De asemenea, în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele. În ziua de Sfântă Mărie, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.

D.Constantin