ADN-ul lui Vlad Țepeș a fost descoperit de oamenii de știință specializați în analiza „biomoleculelor istorice” pe o scrisoare din secolul al XV-lea. Această descoperire dezvăluie informații despre viața domnitorului care a inspirat personajul vampiric al lui Bram Stoker, scrie The Mirror.
Gleb și Svetlana Zilberstein au declarat că reușita lor s-a petrecut „într-o noapte întunecată și furtunoasă” din luna mai, la exact 125 de ani de la data la care Bram Stoker a publicat romanul despre vampirul Dracula.
Aceștia au lucrat în Transilvania pe un document vechi de peste 500 de ani, semnat de însuși Dracula; ei căutau material genetic din transpirația, amprentele și saliva domnitorului.
Cei doi, supranumiți „detectivi ai proteinelor” sau „chimiști istorici”, pot construi o imagine nu doar a constituției fizice a domnitorului Țării Românești care a devenit cunoscut sub numele de Vlad Țepeș pentru pedeapsa de a-i trage în țeapă pe dușmanii săi, ci și a condițiilor de mediu în care a trăit.
„A fost mistic faptul că am extras moleculele lui Dracula în ziua în care romanul lui Bram Stoker a fost publicat acum 125 de ani”, a declarat Gleb Zilberstein. „Nu am planificat în mod special această dată. Toată noaptea, după extragerea moleculelor lui Dracula, a plouat și a fulgerat, câinii au urlat. A fost într-adevăr o atmosferă foarte magică. Contele Dracula și-a binecuvântat eliberarea din arhiva românească.”
Săngerosul conducător din secolul al XV-lea, cunoscut pentru faptul că își ucidea dușmanii – pe turci și pe boierii trădători – prin înfigere în țepușe de lemn, provocând o moarte atroce care putea dura uneori până la trei zile, este, din punct de vedere tehnic, străbunicul lui Charles, pe linina reginei Maria de Teck, consoarta lui George al V-lea, bunicul reginei Elisabeta a II-a, așa cum a dezvăluit Charles însuși.
Amalia Capră