Cel mai mare număr de candidați se înregistrează, şi anul acesta, în Capitală, unde sunt cele mai multe instituţii de învăţământ superior
Cea mai mare concurenţă la admiterea la facultate se înregistrează în Bucureşti, la Geografie, Limbi Străine şi Cibernetică. În același timp, specializarea Tehnică Dentară este cea mai căutată, la nivel naţional, dintre cele de la universităţile de medicină.
Reprezentanţii Universităţii Bucureşti spun că, în Capitală – unde sunt și cele mai multe instituții de învățământ superior – au fost înscrişi la admitere peste 20% din numărul total al absolvenţilor de liceu care au luat bacalaureatul anul acesta.
Având ca reper numărul de înscrişi raportat la cel al locurilor fără taxă, concurenţa cea mai mare din Capitală se înregistrează la Universitatea Bucureşti, la Facultatea de Geografie – 8,66 candidaţi pe loc. La această facultate, cele mai căutate specializări sunt Planificare teritorială (11,27 candidaţi pe loc) şi Hidrologie şi Meteorologie (11,22 pe loc).
Tot la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine (concurenţă globală de 7,58) are specializarea cu cea mai mare căutare: Limbi Moderne Aplicate – 85 de candidaţi pe loc.
Potrivit MEDIAFAX, un top 10 al celor mai căutate facultăţi din Bucureşti arată astfel:
1. Geografie (Universitatea Bucureşti): 8,66 candidaţi pe loc.
2. Limbi şi Literaturi Străine (Universitatea Bucureşti): 7,58 pe loc.
3. Cibernetică – Informatică economică (ASE Bucureşti): 7,47 pe loc.
4. Administraţie şi Afaceri – Administrarea afacerilor (Universitatea Bucureşti): 6,69 pe loc.
5. Cibernetică – Cibernetică economică (ASE Bucureşti): 6,56 pe loc.
6. Inginerie Medicală (Universitatea Politehnica Bucureşti): 6,5 pe loc.
7. Management (SNSPA): 5 pe loc.
8. Biologie (Universitatea Bucureşti): 4,7 pe loc.
9. Drept (Universitatea Bucureşti): 4,65 pe loc.
10. Antreprenoriat, Ingineria şi Managementul Afacerilor (Universitatea Politehnica Bucureşti): 4,6 pe loc.
La admiterea de anul acesta, candidaţii par să se ferească de facultăţile sau de specializările unde se studiază într-o limbă străină, multe dintre acestea având o concurenţă de mai puţin de un candidat pe loc. Astfel, la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, concurenţa este de 0,63 pe loc, în timp ce Academia de Studii Economice din Capitală are patru specializări care nu au mare căutare: Marketing în limba engleză (0,77 pe loc), Contabilitate şi informatică de gestiune în limba engleză (0,36 pe loc), Administrarea afacerilor în comerţ, turism, servicii, merceologie şi managementul calităţii în limba engleză (0,34 pe loc) şi Management în limba engleză (0,27 pe loc).
La universităţile de medicină – printre puţinele unde se intră exclusiv pe baza notelor la probele scrise de concurs – cea mai mare concurenţă este la specializarea Tehnică Dentară, arată datele centralizate la nivel național.
Clasamentul naţional al concurenţei la universităţile de medicină şi farmacie este următorul:
1. UMF Cluj, Facultatea de Medicină Dentară, specializarea Tehnică Dentară: 7 candidaţi pe loc.
2. UMF Timişoara, Facultatea de Medicină Dentară, specializarea Tehnică Dentară: 6,92 pe loc.
3. UMF Târgu Mureş, Facultatea de Medicină (în limba română): 5,2 pe loc.
4. UMF „Carol Davila” Bucureşti, Facultatea de Medicină: 4,5 concurenţi pe loc.
5. UMF Iaşi, Facultatea de Medicină: 3,5 pe loc.
R.D.