-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:10
No menu items!

Adjunctul șefului IGP, Viorel Vasile, înlocuit cu Gheorghe Popa, fost șef al Poliției Române

spot_img

Adjunctul șefului Poliției Române, chestorul Viorel Vasile, a fost înlocuit din funcție joi. „Fotoliul” său va fi ocupat de chestorul Gheorghe Popa, fost șef al Poliției Române în perioada 2007-2008. 

Din poziția de adjunct al șefului Inspectoratului General al Poliției Române, Viorel Vasile (criminalist la bază) a coordonat activitatea Direcției Poliției Judiciare. Cea mai mare „hibă” a mandatului său a fost dosarul dispariției lui Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Deși Marta a dispărut fără urmă pe 21 mai 2012, iar anchetatorii au indicii că acesta ar fi fost răpit și ucis, investigațiile au bătut pasul pe loc. În ciuda nenumăratelor percheziții și audieri derulate timp de un an și a suspiciunilor care planau asupra afaceristului Elan Schwartzenberg, unul dintre apropiații lui Codruț Marta, criminaliștii din subordinea lui Viorel Vasile nu au strâns suficiente probe care să ducă fie la descoperirea lui Marta (urmărit internațional), fie la incriminarea eventualilor răpitori ai acestuia.

Tot anul trecut, pe 30 martie, Viorel Vasile a coordonat alături de procurorul Marius Iacob, investigațiile derulate la Aeroportul Otopeni, când anchetatorii au anunțat că un picior uman tranșat ar fi fost descoperit în bagajele unui cetățean chinez. Criminaliștii cu experiență aveau să fie însă făcuți de râs de specialiștii de la Institutul Național de Medicină Legală care au stabilit că piciorul uman era, de fapt, o labă de urs, considerată o delicatesă în orice  restaurant din lume.

De altfel, Viorel Vasile a făcut echipă, în ultimii ani, cu Marius Iacob în multe cauze, fiind văzut drept unul dintre apropiații fostului procuror general, Laura Codruța Kovesi. Deși coordona activitatea Serviciului Omoruri, Viorel Vasile a participat la reținerea și arestarea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, în dosarul „Petromservice” care viza infracțiuni de delapidare și spălare de bani.

Gheorghe Popa – „acarul Păun”

Chestorul Gheorghe Popa a fost șeful Poliției Române în perioada 2007-2008, înlocuindu-l pe Dan Valentin Fătuloiu, care, pe atunci în era șef. Popa a fost demis în 2008 de ministrul de atunci Cristian David, la solicitarea premierului Călin Popescu Tăriceanu, în urma scandalului privind achiziționarea autospecialelor Dacia Logan, la prețuri de 78.000 euro per bucată.

Popa a jucat însă în acel scandal doar rolul „acarului Păun”, în condițiile în care cea mai scandaloasă afacere din istoria Poliției Române fusese avizată și parafată de predecesorul lui Popa la conducerea IGPR, chestorul Dan Valentin Fătuloiu. Fătuloiu a fost însă „recompensat”, ulterior, cu o funcție de secretar de stat.

În paralel cu activitatea de polițist, Gheorghe Popa este profesor universitar asociat și autor al mai multor inovații în criminalistică: Relevarea urmelor papilare create în substanță de consistență mare cu ajutorul unor fluxuri luminoase interferente (1990), Relevarea seriilor pilite sau deteriorate pe piese metalice (1992), Stabilirea calibrului proiectilului retenționat în corpul uman prin supraproiecții de imagini teleradiografiate (1996) și Relevarea urmelor papilare create pe organele vegetative (fruct) ale plantei (2003).

Este membru fondator și vicepreședinte al Asociației criminaliștilor din România (2001), vicepreședinte al Asociației Române de Poligraf (2004), președintele Consiliului Departamentului Inspectoratului General al Poliției din cadrul Corpului Național al Polițiștilor (2003-2005) și directorul Masterului European de Criminalistică – organizat în anul 2005 de Institutul de Criminalistică în colaborare cu Asociația Criminaliștilor din România și Universitatea de Arte și Științe „Gheorghe Cristea” din București.

Inovația sa de prelevare a amprentelor de pe plante a fost prezentată la un seminar organizat de către FBI în anul 2001 și a început să fie aplicată în SUA, ajungând și subiect de emisiune pe Discovery Channel.