Cancelarul austriac Karl Nehammer afirmă că nu este momentul potrivit pentru extinderea spaţiului Schengen, întrucât ”extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează”, potrivit Der Standard. Karl Nehammer apără veto-ul împotriva României şi Bulgariei şi chiar ia în calcul controale extraordinare la graniţa cu Italia, având în vedere situaţia din Lampedusa.
Din cauza situației din Lamedusa, cancelarul Karl Nehammer are în vedere controale extraordinare la granițele cu Italia, partenerul Schengen. Într-un interviu acordat „Kleine Zeitung”, la întrebarea: „Vom controla în curând granița cu Italia după ce Lampedusa a declarat stare de urgență?” (duminică), cancelarul a răspuns: „Da”. Nehammer vrea să păstreze dreptul de veto al Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen.
Având în vedere un număr mare de migranți sosiți, consiliul orașului din sudul insulei Italiene Lampedusa a declarat miercuri seară stare de urgență. 9.000 de oameni aterizaseră pe insulă de luni, cu aproape o treime mai mult decât numărul total de locuitori, care este de 6.300. Condițiile haotice au fost rezultatul.
Potrivit lui Nehammer, autoritățile austriece au intensificat căutarea voalului în zona de frontieră cu Italia ca răspuns la declararea stării de urgență la Lampedusa. „Urmăm asta. Este vorba despre lupta împotriva rutelor contrabandiştilor (…)”, a spus preşedintele ÖVP, care a spus că a vorbit la telefon cu premierul italian Giorgia Meloni despre această problemă.
În ciuda nemulțumirii din România și Bulgaria față de respingerea Austriei de includerea celor două țări în spațiul Schengen UE fără granițe, cancelarul federal rămâne cu vetoul. „O extindere poate fi implementată doar atunci când protecția frontierei externe funcționează. Acesta nu este momentul potrivit”, a subliniat el pentru „Kleine Zeitung”. El a făcut referire la controalele temporare la frontieră între țările Schengen, care sunt justificate, printre altele, de presiunea migrației la frontierele externe ale UE. România a amenințat recent că va da Austria în judecată din cauza dreptului de veto. Cu toate acestea, expertul european în drept Walter Obwexer de la Universitatea din Innsbruck vede puține șanse la un astfel de proces.
Granițele în sine nu sunt controlate între membrii Schengen. Cu toate acestea, este posibil să se introducă controale extraordinare pentru o perioadă de timp justificată și limitată. De exemplu, Franța controlează granița cu Italia din cauza riscului terorismului și imigrației ilegale. Austria controlează deja granițele cu Ungaria și Slovenia în vederea presiunii migratorii asupra frontierelor externe ale UE.
Context
Într-un interviu acordat publicației austriece Der Standard, Marcel Ciolacu a precizat că România a pierdut două procente din PIB din cauza veto-ului Austriei.
D.Constantin