Potrivit unui nou studiu asupra legăturii dintre obiceiurile de somn și pierderea de memorie din cauza vârstei, numărul optim al orelor de somn nu este opt, ci șapte.
În ceea ce s-a prezentat ca fiind primul studiu de acest tip, cercetătorii de la Spitalul Bringham and Women din Massachusetts (SUA) au descoperit că duratele extreme de somn – fie prea multe ore, fie prea puține – la femeile de vârstă mijlocie au dus, mai târziu în viață, la înrăutățirea stării de memorie.
Același lucru s-a observat la femeile care au declarat că au un stil neregulat de somn: cele ale căror durate de somn variază cu mai mult de două ore pe zi au prezentat un risc crescut de a dezvolta o memorie inexactă mai târziu în viață, față de cele care au un program regulat de somn.
”Având în vedere importanța menținerii memoriei până la bătrânețe, este vital să identificăm factorii modificabili, precum obiceiurile de somn, care ar putea ajuta la atingerea acestui scop”, a declarat co-autoarea studiului Elizabeth Devore.
Potrivit acesteia, descoperirile arată că obținând o durată medie de somn de șapte ore pe zi ar putea ajuta la menținerea memoriei și că intervențiile clinice bazate pe terapia prin somn ar trebui examinate pentru prevenirea afecțiunilor cognitive.
Pentru acest studiu, oamenii de știință au analizat obiceiurile de somn din trecut și aptitudinile de memorie a aproximativ 15.260 de infirmiere în vârstă de 70 de ani sau mai bătrâne, care au participat la Studiul Sănătății Infirmierelor.
Comparativ cu cele care au urmat recomandarea celor șapte ore de somn, femeile care au dormit mai puțin de cinci ore și mai mult de nouă au demonstrat aptitudini reduse de memorie, egal cu îmbătrânirea a încă doi ani cognitivi.
Descoperirile preliminare au fost prezentat la ediția pe 2012 a Conferinței Internațioanale a Asociației pentru Alzheimer, iar studiul a fost acum publicat în Jurnalul Societății Americane de Geriatrie.
C.C.