1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:44
No menu items!

Adina Vălean a lămurit tot ce ține de adeverința electronică verde. „Nu va fi o condiție esențială de călătorie”

spot_img

Comisiarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a oferit toate explicațiile în ce privește „pașaportul de vaccinare”, denumit corect adeverința electronică verde. Aceasta nu va reprezenta o condiție pentru a călători, iar persoanele cre nu se vaccinează nu vor avea restricție de intrare într-o țară dacă nu au documentul. Cel mai important este respectarea condițiilor împuse de țara în care o persoană vrea să intre, a explicat Văleanu la Digi 24.

„Această adeverință nu este și nu ține loc de pașaport”, a transmis Adina Vălean, subliniind că și cetățenii care nu se vaccinează vor putea călători fără a fi condiționați de această adeverință. Singura obligație va fi aceea ca ei să respecte în continuare restricțiile/condițiile aflate în țările în care doresc să ajungă. Pentru că vor exista state membre care, indiferent de introducerea acestui certificat, vor păstra restricțiile și normele de siguranță, dar și state care vor menține restricții doar pentru persoanele care nu se vaccinează, în funcție de cum va evolua pandemia. Certificatul nu va face decât să demonstreze că persoana a trecut printr-un proces de testare/vaccinare.

„Codul QRCode de pe certificat poate reflecta eventuale teste și vaccinuri făcute, însă el nu va fi o condiție esențială de călătorie”, a precizat Adina Vălean la Digi24.

Adina Vălean a explicat că vor exista situații în care state membre vor renunța, de exemplu, să mai impună carantină pentru turiștii care demonstrează că s-au vaccinat, situație în care certificatul este foarte util.

Comisarul european a mai spus că certificatul va fi util și în cazul călătoriilor în afara statelor membre, în baza acordurilor pe care UE le va semna cu țările respective.

Dacă cineva vrea să meargă într-un alt stat membru nu poate fi împiedicat total să o facă, discuția este ce tip de restricții impui, dacă ceri testul PCR, dacă ceri carantina de două săptămâni. (…) Cine vrea să călătorească se va supune probabil tipului de resticții pe care statul membru îl impune pentru astfel de situații”.

Comisia Europeană are în plan realizarea acestei adeverințe până la data de 1 iunie.