4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:50
No menu items!

Adevărata miză a concedierilor anunțate la CFR Marfă

spot_img

CFR-Marfa

CFR Marfă a încheiat contracte noi astfel că nu mai este necesară concedierea celor aproximativ 2.500 de salariați. Cu toate acestea, conducerea Ministerului Transporturilor se ține de cuvânt față de Fondul Monetar Internațional și dă afară aproape un sfert din angajații operatorului feroviar de marfă. Odată cu trimiterea în șomaj a mii de ceferiști, CFR Marfă pierde contracte de zeci de milioane de euro care țin compania pe linie de plutire. Patronii GFR, Transferoviar Grup sau CargoTrans Vagon își freacă mâinile de bucurie pentru că vor câștiga contracte de zeci de milioane de euro pentru transportul căbunelui și țițeiului.

Deși în Consiliul de Administrație al CFR Marfă s-a decis că 1.400 de salariați vor fi concediați de la 1 iunie și încă 1.100 de angajați vor fi trimiși în șomaj începând cu data de 1 septembrie, Adunarea Generală a Acționarilor a cerut ca cei 2.500 de ceferiști să fie trimiși acasă începând cu data de 1 iunie.

„Anul trecut, bugetul de venituri şi cheltuieli este aprobat la capitolul salarii fără 2.500 de angajaţi. Între timp, CFR Marfă a încheiat contracte noi şi nu ar mai fi necesară disponibilizarea a 2.500 de oameni. Dacă se dau afară 2.500 de oameni nu se mai pot onora contractele și CFR Marfă intră în colaps. Există contracte de milioane de euro în derulare cu cei de la, SNLO, Complexul Craiova și Conpet. Suntem favoriți  pentru câștigarea contractelor de transpor cărbune la Complexul Turceni și Azomureș. Odată cu aceste concedieri nu s epot onora contractele.  Cei 2.500 de ceferiști primesc 6 salarii compensatorii în valoare de 3.600 de lei”, ne-au declarat liderii de sindicat.

În cursa pentru câștigarea contractelor de transport cărbune, țiței și derivat sunt și firmele private GFR, Transferoviar Grup, CargoTrans Vagon, colosul european Deutsche Bahn și OBB.

„Trimiterea în șomaj a peste 2.500 de oameni se face doar pentru respectarea acordului cu FMI. După AGA, directorii regionali trebuie să întocmească, în câteva zile, tabele nominale cu cei 2.500 de ceferiști ce urmează a fi trimiși în șomaj. Din cei 2.500 de ceferiști trimiși în șomaj, cel puțin 2.000 își vor cere anumite drepturi în instanță”, au mai explicat liderii de sindicat pentru Sursa Zilei.

Ștefan Etveș