7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 16:53
No menu items!

Adevărul despre războiul din Siria și terorismul sângeros al ISIS. Document oficial al Pentagonului. VIDEO

spot_img

Atenția lumii este fixată acum pe Paris și pe iminentele atentate care ar putea avea loc în Europa. Franța este acum un stat polițienesc. Există îngrijorarea generală pentru infiltrarea ISIS printre refugiații sirieni. Și, desigur, toți își pun marea întrebare – „cum va scăpa lumea de Statul Islamic?”.

Dar, înainte de a asculta încă un politician care spune ceea ce trebuie făcut, trebuie arătat ce știau politicienii despre ISIS în urmă cu trei ani. Jurnalistul american Ben Swann, creatorul emisiunii Reality Check, cu mare audiență, a prezentat, recent, un document al Departamentului Apărării din SUA (Department of Defense – DOD) care descria, în 2012, situația din Siria.

Șapte pagini ale unui document secret al Pentagonului s-au scurs de la începutul acestui an. Raportul din 2012 explică, în mod special, pericolele pe care guvernul Statelor Unite le provoacă în Siria la momentul respectiv. În 2012, ISIS, așa cum îl cunoaștem astăzi, nu a existat atunci.

Una dintre cele trei pagini scurse din interiorul Pentagonului, arată trei fapte cu privire la situația din Siria:

  1. Pe plan intern, evenimentele iau o direcție clară sectară
  2. Salafiștii, Frăția Musulmană și AQI (Al Qaeda în Irak) sunt principalele forțe care conduc insurgența din Siria.
  3. Vestul, țările din Golf și Turcia sprijină opoziția, în timp ce Rusia, China și Iran sprijină regimul.

În concluzie, Departamentul de Apărare arăta, în 2012, că rușii, chinezii și Iranul au susținut regimul Assad, iar Statele Unite și partenerii din Golf, cum ar fi Qatar și Arabia Saudită, au sprijinit opoziția față de Bashar al Assad. În același timp, DOD a spus, de asemenea, că marile forțele care conduc opoziția au fost Frăția Musulmană, Al Qaeda în Irak și un grup numit Salafiști.

Mișcarea Salafistă este o mișcare ortodoxă ultraconservatoare în cadrul islamismului sunnit. Doctrina poate fi rezumată ca având „o abordare fundamentalistă față de Islam”. Mișcarea Salafi este adesea descrisă ca fiind sinonim cu Wahhabismul, din care ISIS își trage convingerile radicale, violente, dar Salafiștii consideră termenul „Wahhabi” ca fiind peiorativ.

La pagina 5 și în secțiunea 8.C., raportul DOD avertizează: „Există posibilitatea de a se stabili un principat Salafist declarat sau nedeclarat în estul Siriei, și acest lucru este exact ceea ce puterile de sprijin al opoziției doresc cu scopul de a izola regimul sirian, care este considerat o adâncime strategică a extinderii Shia (Irak și Iran)”.

Concluzia este că, potrivit acestui raport DOD, forțele de opoziție, respectiv SUA, saudiții, Iordania, Qatar și alții au vrut ca un grup islamic fundamentalist să preia Estul Siriei, cu scopul de a izola și de a răsturna regimul președintelui sirian Assad. A fost, deci, un plan de a-l răsturna pe Assad. Cu toate acestea, trei ani mai târziu, Assad rămâne încă la putere, iar acum grupul terorist cel mai violent și mai radical pe care lumea modernă l-a cunoscut vreodată este înrădăcinat în anumite părți ale Siriei și Irakului, în timp ce exportă teroare în Europa.

Andi Topală