2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 6:44
No menu items!

Adevărata origine a Giulgiului din Torino

spot_img

 

Giulgiul din Torino este o pânză de in păstrată în capela regală a catedralei Sf. Ioan Botezătorul. Pe această pânză se află imaginea unui bărbat care prezintă urme de crucificare. Unii creştini îl consideră sfânt, fiind pentru ei pânza în care a fost învelit Iisus Hristos după crucificare. Neîncrederea în originile sfinte ale giulgiului nu încalcă cultul creştin.

Un grup de cercetători italieni au descoperit faptul că pânza conţine ADN din plante găsite pe toată suprafaţa Pământului. După secvenţierea ADN-ului de polen de pe giulgiu, cercetătorii au observat că o parte provenea de la mai multe grupuri de plante din jurul Mării Mediterane. Cealaltă parte a fost legată de plante din Asia, Orientul Mijlociu şi din Americi, dar se pare că acestea au fost introduse mai târziu de perioada medievală, potrivit cercetătorilor.

Rezultatele, publicate în revista Scientific Reports, sugerează faptul că pânza ar fi fost fabricată în India şi că ar fi fost transportată din Orientul Apropiat la casa sa actuală, Torino, Italia.

Giulgiul poartă imaginea unui bărbat cu barbă “care a suferit traume fizice într-o manieră compatibilă cu răstignirea, după ce a fost bătut, biciuit şi încoronat cu spini” au scris cercetătorii. Dar dacă a fost sau nu acel bărbat Iisus Hristos este subiectul a zeci de ani de speculaţii, controverse şi certuri privind autenticitatea şi originea giulgiului.

În 1988, testarea de tip carbon-14 efectuată pe pânză de către o echipă internaţională de cercetători a datat fibrele giulgiului între anii 1260 şi 1390 (La puţin peste 1000 de ani de la presupusa dată a crucificării).

Însă un studiu din 2005 al unui chimist pensionat din Laboratorul Naţional din Los Alamos a respins constatarea din 1988, susţinând faptul că materialul testat atunci ar fi fost dintr-un petic aplicat giulgiului în Evul Mediu. Studiul din 2005 datează giulgiul undeva între anii 700 d.Hr. şi 1000 î.Hr.

Deci, vârsta Giulgiului din Torino rămâne neclară pe moment, însă avem mai multe indicii în ceea ce îi priveşte originile.

Octavian Cătuşanu