Problemele de sănătate produse de cel mai comun aliment
Zahărul, obţinut din trestie de zahăr şi sfeclă de zahăr, există de foarte mult timp, iar din secolul 19 este disponibil pe scară largă şi este prezent în dieta oamenilor. Cu toate acestea, zahărul este responsabil pentru numeroase probleme de sănătate, în special probleme legate de obezitate.
Zahărul și diabetul
Diabetul este o boală care apare în momentul în care organismul nu mai este capabil să producă insulină, să producă suficientă insulină sau să o folosească în mod corespunzător. Diabetul de tip 1 este diagnosticat în general în perioada copilăriei şi nu poate fi prevenit. Diabetul de tip 2 este o boală complexă, asociată cu o varietate de factori de risc, inclusiv istoricul familiei, supraponderea, obezitatea, vârsta şi stilul de viaţă sedentar.
Printr-un aport caloric excesiv, provenit din orice combinaţie de alimente şi băuturi, şi în lipsa arderii a suficiente calorii, prin practicarea regulată a activităţilor fizice pentru menţinerea echilibrului energetic (caloric), se poate ajunge la suprapondere şi obezitate, ambele fiind factori de risc în ceea ce priveşte diabetul de tip 2. Toate caloriile contează în gestionarea greutăţii, fără a conta din ce alimente sau băuturi provin acestea, inclusiv cele din băuturi calorice.
Dependenţa de zahăr
Oamenii consumă zahăr în siguranţă de sute de ani. Cu toate că în limbajul curent folosim cuvântul „dependenţă” în mod neglijent, alimentele şi băuturile, inclusiv cele care conţin zahăr, nu intră în categoria drogurilor. Acestea pot fi consumate în siguranţă şi nu creează dependenţă.
„Întâlnim des oameni care susţin că sunt „dependenţi” de zahăr sau de anumite alimente sau băuturi îndulcite cu zahăr. Acest gen de declaraţii nu sunt legate de o anumită problemă de sănătate sau psihologică. Sunt mai degrabă declaraţii de scurtă durată, oferite cu uşurinţă şi fără prea multă substanţă ştiinţifică, menite să descrie un produs gustos şi/sau faptul că o persoană îl consumă în mod frecvent.” – Dr. Andreea Dragomir, Medic specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice
Conceptul dependenţei de zahăr a aparut in baza informaţiilor obţinute, în principal, din cercetări realizate pe şobolani. Aceştia erau supuşi unor condiţii de hrănire neobişnuite, precum privarea de mâncare de-a lungul unor perioade lungi de timp. Extrapolarea rezultatelor unor asemenea cercetări şi luarea în considerare a acestora în cazul oamenilor reprezintă o suprasimplificare.
Cât zahărputem consuma
Zahărul este un simplu carbohidrat şi, ca toţi carbohidraţii, furnizează energia (caloriile) necesară realizării activităţilor zilnice (4 calorii pe gram, mai exact), aspect ce trebuie luat în considerare atunci când facem calculul aportului zilnic de calorii. În plus, zahărul oferă un gust dulce alimentelor şi băuturilor şi îndeplineşte numeroase alte funcţii tehnice (de exemplu conferă textură, culoare şi gust). O dietă echilibrată trebuie nu doar să răspundă nevoilor energetice (caloriile necesare), ci şi nevoilor nutriţionale. Asemenea oricărui alt aliment sau ingredient, zahărul trebuie consumat cu moderaţie, într-o cantitate adaptată nevoilor şi stilului de viaţă specific fiecărui individ.
Toate alimentele şi băuturile pot fi savurate ca parte a unui stil de viaţă activ şi sănătos, care include o dietă echilibrată şi activitate fizică regulată. De-a lungul timpului, aportul excesiv de calorii, din orice categorie de alimente sau băuturi, inclusiv din băuturile calorice, combinat cu lipsa activităţii fizice, va rezulta în luare în greutate. În ceea ce priveşte gestionarea greutăţii, un echilibru între aportul caloric şi numărul caloriilor arse este esenţial. Acest tip de echilibru care urmăreşte menţinerea unei greutăţi sănătoase, este numit „echilibru energetic”. – Dr. Andreea Dragomir, Medic specialist în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.
Olimpia Diaconiuc