3.1 C
București
joi, 14 noiembrie 2024 - 5:16
No menu items!

Aderarea României la Schengen, decisă în martie anul viitor

spot_img

Subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen nu se află pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 6-7 decembrie, în condiţiile în care Olanda şi Germania aşteaptă raportul pe Justiție, subiectul urmând a fi discutat la Consiliul JAI din martie 2013, a declarat marţi secretarul de stat în Ministerul Administrației și Internelor, Marian Tutilescu.

Tutilescu l-a contrazis astfel pe purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, care anunțase, cu doar câteva zeci de minute înainte, că reprezentanții Comisiei Europeane se vor pronunţa marți, 5 decembrie, cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

„Deocamdată nu se pune această problemă. La Consiliul din decembrie nu se va discuta acest subiect. Cel mai probabil, subiectul va fi discutat anul viitor în primul consiliu formal, pentru că în ianuarie va fi un prim consiliu informal organizat de preşedinţia irlandeză. La acest Consiliu nu se iau decizii, ca atare primul consiliu va fi la începutul lunii martie, când eu sper că acest subiect va fi pus pe agendă şi, mai mult decât atât, sper şi într-o decizie pozitivă pentru că avem toate motivele să sperăm acest lucru”, a declarat chestorul Marian Tutilescu, prezent la inaugurarea unei noi săli de conferinţe a Centrului SELEC.

Potrivit lui Tutilescu, şef al Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din MAI, dacă va fi luată o decizie pozitivă privind aderarea la Consiliul JAI din martie 2013, pentru frontierele aeriene şi maritime intrarea în zona Schengen se va face în ultima duminică a lunii martie.

„Dacă această decizie va fi luată la Consiliul JAI din martie, bineînţeles pe varianta acelui compromis în cei doi paşi, frontierele maritime şi aeriene vor fi ridicate în ultima duminică din luna martie”, a declarat Tutilescu.

Întrebat când va avea loc şi aderarea cu frontierele terestre, în condiţiile în care va fi acceptat acest scenariu, Tutilescu a arătat că la sfârşitul lui 2013.

„E greu să stabilim un termen, sigur, noi sperăm ca la sfârşitul anului 2013 să se întâmple şi acest lucru, dar depindem într-o bună măsură şi de adoptarea unui pachet de măsuri privind întărirea guvernanţei în spaţiul Schengen. Acest pachet de măsuri se află în momentul de faţă la Parlamentul European în procedura aceasta de dialog cu Consiliul, cu Comisia Europeană. Vom putea undeva la orizontul lunii martie să avem un scenariu mai realist”, a estimat secretarul de stat.

Chestorul Marian Tutilescu a arătat că Guvernul va începe la începutul anului 2013, după publicarea de către Comisia Europeană a raportului MCV, contacte cu guvernele Olandei şi Germaniei pe tema aderării la Schengen.

Secretarul de stat a subliniat că România îndeplineşte cerinţele tehnice şi nu are niciun fel de problemă în asigurarea securităţii frontierelor externe ale UE, însă rămâne de rezolvat problema „deciziei politice”.

„Sunt foarte siguri şi ei (statele membre Schengen – n.r.) că noi avem capabilitatea de a asigura frontiera externă a UE. Rămâne până la urmă decizia la nivel politic care, sigur, necesită nişte eforturi în perioada următoare”, a menţionat Tutilescu.

R.D.