4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:04
No menu items!

Adăposturile din Tulcea zac nefolosite. Locuitorii din Plauru preferă să rămână tot în case când cad dronele

spot_img

Nu-i mai sperie nici dronele. Localnicii din localitatea tulceană Plauru au fost avertizați din nou, miercuri noapte, de posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în timpul atacului rusesc asupra infrastructurii portuare ucrainene. Adăposturile ridicate de Armata Română în localitate zac însă nefolosite, oamenii preferând să rămână în casele lor.

Armata Română s-a grăbit să ridice adăposturi de protecție pentru sătenii din Plauru, după ce în localitatea tulceană au căzut luna trecută două drone. Cele două adăposturi din beton, cu dimensiunile 9,6 m lungime, 2 m lățime (la interior) și 1,5 m înălțime (la interior), au fost construite la aproximativ 250-270 metri de mijlocul Dunării, de graniţa cu Ucraina, în mijloc, între cele două locuri unde au căzut dronele, exact între locuinţele oamenilor, între case. Înăuntru, dar și la exterior, au fost puși saci cu nisip, tot cu rol de protecție, iar după finalizarea acestora au fost predate autorităților locale ale comunei Ceatalchioi.

Astfel, aceste adăposturi, nu foarte „aspectuoase”, fiind o intervenție rapidă, o improvizaţie, după cum spunea și premierul Marcel Ciolacu, au rolul acum de a-i proteja pe locuitorii de pe malul românesc al Dunării de eventualele drone care ajung pe teritoriul României. 

Chiar și așa nici ultimul avertisment emis noaptea trecută de autorități în Tulcea, care s-a și adeverit de această dată, nu i-a speriat pe locuitori. O dronă s-a prăbușit într-o zonă cu vegetaţie aflată în apropierea malului drept al Braţului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru, fiind descoperirit un crater de dronă, cu posibilă explozie la impact.

Cândva cea mai mare comună de pe brațul dunărean Chilia, Plauru a ajuns să mai numere în prezent în jur de 20 de suflete. Viața oamenilor din sat ar fi fost și astăzi liniștită dacă  dronele rătăcite nu îl punea pe harta războiului dintre Ucraina și Rusia. 

Acum, localnicii primesc mesaje de avertizare și au adăposturile ridicate la doi pași de casele lor. Chiar și așa preferă însă să rămână în case și să respecte măsurile recomandate de instituțiile abilitate. 

Surse din rândul autorităților din județ au declarat pentru SursaZilei că cele două adăposturi nu-i atrag pe localnici de niciun fel. „Sunt construite mai mult pentru liniștea lor, așa să stea acolo vreo jumătate de oră, cât durează avertizările, însă nu au fost folosite până acum. Oamenii nu vor să plece din case, și nici din localitate, să meargă la rude sau să fie relocați. Au animale, agoniseala de o viață, și preferă să rămână în propriile gospodării”, au explicat sursele citate.

Nici localnicii din Pardina, o altă localitate din zonă, unde trăiesc tot câteva zeci de locuitori, nu sunt atrași de adăposturile armatei. 

Oamenii s-au obișnuit ca aparatele să le treacă pe deasupra capetelor și să audă sierene antiaeriene sunând la câțiva pași de casele lor. 

Așa se face că și azi noapte, când au primit mesajul RO-Alert, localnici au rămas în casele lor. Doar două persoane din Tulcea au sunat miercuri noapte la 112, să afle mai multe despre ultima avertizarea emisă de autorități, să întrebe cât de reală este de această dată.

                                                                                                               Adina Silav