0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 5:18
No menu items!

Acuzațiile de la Spitalul Pantelimon ar fi pornit de la o răfuială internă. Rafila: E intolerabil

spot_img

Fosta șefă ATI de la Spitalul Pantelimon, una dintre persoanele care a lansat acuzațiile că ar fi existat o intenție pentru moartea pacienților, ar fi în conflict cu conducerea actuală a secției. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că este intolerabil să pui în pericol încrederea în personalul medical dacă ai un interes personal. 

Ministrul a spus după vizita de astăzi la Spitalul Pantelimon că încrederea reciprocă între personalul medical şi pacienţi este esenţială pentru reuşita actului terapeutic.

”Ăsta este răspunsul corect, coerent, şi dacă au fost lucruri care au fost în neregulă, atunci sigur că ele trebuie sancţionate, aduse în atenţia publică dar nu putem pe de altă parte, să blamăm şi să aducem în faţa opiniei publice lucruri care posibil nu s-au întâmplat. Trebuie să existe un echilibru în toate iar încrederea şi buna-credinţă trebuie să guverneze întreaga activiate medicală”, a arătat ministrul.

Despre conflictele dintre cadrele medicale din spital, Rafila a precizat că fiecare om are o anumită personalitate, individualitate, îşi doreşte recunoaşterea calităţilor profesionale, umane.

Ministrul ar fi primit azi o scrisoare de la fosta șefă a secției ATI în care aceasta se plânge că este în conflict cu actuala conducere. Întrebat despre acest lucru, el a răspuns:”Ceea ce mie mi se pare intolerabil este să pui în pericol încrederea în personalul medical dacă tu ai un interes personal. Nu spun că s-a întâmplat în acest caz, dar cred că nu sunt elemente care să justifice aceste plângeri. Ne ocupăm să intrăm în legătură cu doamna doctor care a făcut această plângere, lipseşte astăzi”.

”Până la urmă acolo este un colectiv care cuprinde 13 medici, există anumite sesizări la Colegiul Medicilor, înţeleg, împotriva doamnei doctor care a făcut plângerea astăzi, au existat mai mult plângeri în decursul timpului. Este absolut intolerabil, nu ne reglăm noi problemele de natură personală pe spatele pacienţilor. Asta trebuie să fie foarte clar, pacienţii sunt prioritari, problemele noastre personale sunt pe planul doi”, a completat ministrul.

Moartea suspectă a 17 pacienți de la spitalul Pantelimon a pornit 4 anchete de amploare.

Pacienții de la Terapie Intensivă ar fi primit tratament în doze și de 10 ori mai mici decât era necesar. 

Manager: Orice caz grav de pe orice secţie ajunge în terapie şi decedează într-un interval de timp

Managerul Spitalului Pantelimon din Bucureşti, Bogdan Socea, a declarat că, în urma verificărilor preliminare referitoare la situaţia din Secţia Terapie Intensivă, nu au fost constatate date care să ateste o viciere a tratamentului.

“Nu au fost reclamaţii, nu au fost sesizări. Cazurile respective au fost scutite de necropsie la cererea familiilor. Nu ştiu dacă toate, dar cea mai mare parte a lor. Mortalitatea în terapie, de fapt, reflectă mortalitatea în spital. Orice caz grav de pe orice secţie ajunge în terapie şi decedează într-un interval de timp. Raportarea la 17 cazuri nu se face la 25 de paturi, ci la 525 de paturi câte are acest spital de urgenţă, unul dintre cele mai mari spitale de urgenţă din Bucureşti, care tratează cele mai dificile cazuri, şi spital clinic, bineînţeles”, a precizat managerul Spitalului Sfântul Pantelimon.

                                                                                                          Adina Bucur