2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:02
No menu items!

Acuzații grave: mai mulţi membri ai Parlamentului European, plătiţi pentru a răspândi mesajele Moscovei

spot_img

Mai mulţi membri ai Parlamentului European (PE) au fost plătiţi pentru a răspândi mesajele Moscovei, a declarat premierul belgian Alexander De Croo.

Potrivit acestuia, serviciile de informaţii belgian şi ceh ”au colaborat strâns” în această săptămână pentru a destructura o reţea de propagandă rusă, relatează Politico.

Şeful guvernului belgian, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, confirmă astfel unele informaţii dezvăluite miercuri de autorităţile de la Praga.

”De exemplu, s-a aflat că Rusia a abordat membri ai Parlamentului European, dar i-a şi plătit, pentru a promova aici propaganda rusă”, a spus De Croo în timpul unei dezbateri în parlamentul federal belgian despre interferenţa străină. El nu a divulgat numele eurodeputaţilor respectivi.

Se cere anchetă la Parlamentul European

Liderii grupurilor liberal şi al verzilor din Parlamentul European au cerut, vineri, o anchetă internă, după identificarea de către serviciile de informaţii a acestei reţele de influenţă finanţate de Moscova, relatează AFP.

Eurodeputatul francez Valerie Hayer, preşedintele Renew Europe (centrişti şi liberali), i-a scris şefei Parlamentului European, Roberta Metsola, solicitând o anchetă internă „imediată şi transparentă”, în cooperare cu autorităţile naţionale.

Cu zece săptămâni înainte de alegerile europene, „alegătorii trebuie să ştie dacă deputaţii europeni sau candidaţii lucrează cu sprijinul Rusiei sau al reprezentanţilor acesteia. Democraţia în Europa trebuie apărată cu orice preţ împotriva acestor ameninţări”, a subliniat Hayer.

Grupul Verzilor solicită, de asemenea, „o anchetă rapidă şi amănunţită la nivel european”.

„Putin încearcă să scape cu războiul său din Ucraina (…) Este un atac direct asupra structurii democraţiei noastre. Politicienii care au primit bani trebuie pedepsiţi sever, atât politic, cât şi în instanţă”, a insistat europarlamentarul german Terry Reintke, unul dintre cei doi lideri ai listelor Verzilor pentru alegeri.

„Parlamentul examinează în prezent, în coordonare cu partenerii săi instituţionali, concluziile autorităţilor cehe, în special în ceea ce priveşte instituţia media ‘Vocea Europei'”, a precizat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a instituţiei.

Ancheta a plecat din Cehia

Un purtător de cuvânt al guvernului belgian a declarat pentru Politico că premierul belgian Alexander De Croo s-a referit la decizia guvernului ceh de a sancţiona website-ul de ştiri Voice of Europe, despre care Praga susţine că este parte a operaţiunii de propagandă pro-rusă.

Ministerul de Externe ceh a anunţat, miercuri, că l-a sancţionat pe oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuk, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Un comunicat al diplomaţiei cehe a menţionat că Medvedciuk desfăşura o ”operaţiune de influenţare” din Rusia pe teritoriul Cehiei, prin intermediul Voice of Europe.

Potrivit publicaţiei Denik N, care citează o sursă diplomatică cehă, plăţi ar fi ajuns la politicieni din Belgia, Franţa, Germania, Ungaria, Olanda şi Polonia.

D.Constantin